Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazar, Aralık 14, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Çapar KANAT

Basın Bildirisi- Süt Tüketicilerinin Bilgisine (II)

Çapar KANAT Yazar Çapar KANAT
24 Ocak 2012
Çapar KANAT
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Son günlerde ambalajlı süt ve süt ürünleri denetimlerinde alfotoksin ve antibiyok kalıntısı çıktığı, gıda yoluyla alınan bu antibiyotik kalıntılarının insanlarda antibiyotik direncine sebep olduğu,aflatoksin M1’in ise karaciğer kanseri, sarılık ve siroza yakalanma riskini artırdığı, bunlarla ilgili gerekli yasal işlemlerin yapılmakta olduğunu basın aracılığı ile okumakta ve haber programlarında konuşulmaktadır. 

Ambalajlı süt tüketiminin düşmesinin hayvancılık sektörüne de olumsuz etki yapacağı saiki ile üretici kuruluşların temsilcileri tarafından da bu endişelerin kaynağının sanayi üretimi paketli sütler değil de, açıkta satılan perakende sütler olduğu algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. 

Hatta bu alfotoksin ve antibiyok kalıntısı haberlerinin aslında süt tüketimini azaltmak üzere asitli içecek üreticileri tarafından düzenlenen bir komplo olduğu iltifat edilen ihtimaller arasındadır. Tam da okul kantinlerinde asitli içecek satışları yasaklanır ve okul sütü projeleri başlatılırken sütte antibiyotik kalıntısı ve aflatoksin haberlerinin gündeme düşmesi bu komplolara dayanak gösterilmektedir. 

Büyük süt üreticisi markalar da temsilcileri aracılığı ile bu antibiyotikli, alfotoksinli sütlerin sorumlusunun merdivenaltı üreticiler olduğu iddiasını ileri sürmüşlerdir.  

Sütte alfotoksin ve antibiyok kalıntısı haberleri aslında hayvancılık sektörünün medyaya yansıyan sorunlarıdır ve Türkiye'nin gerçekleriyle yüzleşilecek yerde, kendisini ifade etme imkânı bulamayacak küçük süt üreticileri ve sokak sütçüleri suçlanma yoluna gidilmektedir.

Bu, gerçekleri halının altına süpürmek olarak değerlendirilebilecek manasız bir uğraştır!

Şimdi sütte antibiyoik iddialarına cevap vermek istiyoruz.

Sütte antibiyotik kullanım artışının yegane sebebi hayvancılık politikalarıdır. 

Nasıl mı?

Hayvan sayısınıdaki azalmayı, et fiyatlarındaki artış problemini tüketicilerin siyasi algısını farklılaştırmamak için  kasaplık, besilik, damızlık canlı hayvan, kesilmiş dondurulmuş et ithalatına başvurulmuştur. Veteriner Hekimler Odası'nın canlı hayvan, et ithalatının halk sağlığını tehlikeye düşürüceği ikazlarına da kulak asılmadan et, canlı hayvan ithalatı halen sürdürülmektedir.   

2010 Nisan ayından beri süren hayvan ithalatı yerli hayvanların sağlığını tehlikeye düşürmüş olup, ithalat başladığından beri ülkemizin her tarafında hayvan hastalığından dolayı hayvan pazarlarının kapatıldığı haberleri medyaya yansımaktadır. İthalatın devam ettiği 2010-2011 yıllarında şap hastalığı görmeyen hayvan işletmesi kalmamıştır. Bir işletmede sadece bir değil tüm hayvanlar şap hastalığına düçar olmuştur. Hem de hayvan hastalıklarından ari olduğu ileri sürülen Trakya bölgemiz de bile!

Ülke hayvanlarının hastalanmasının temelinde hayvan ithalatları olduğu gerçeğini göz ardı edemez, bu gerçekle yüzleşmeden sağlıklı bir hayvancılık yapma imkânı bulamaz ve çocuklarımıza gerçek ve sağlıklı süt sözü veremeyiz!

Hayvan hastalıklarının önlenmesi ve dolayısı ile antibiyotik kullanımının azaltılması için damızlık, kasaplık, besilik canlı hayvan, kesilmiş, dondurulmuş et ithalatındaki gümrük oranları Mart 2010 Yılındaki seviyelere tekrar getirilmeli ve antibiyotik tedavisi gören hayvanların sütü devlet aracılığı toplanmalı ve hayvan sürülerimiz sağlığına kavuşana kadar bu sütlerin karşılığında süt üreticisi köylümüz desteklenmelidir.

Aflatoksini Süte Kim Katıyor?

Aflaotiksini yem sanayicileri sütün içine koyuyorlar.

Nasıl mı?

Aflatoksin küflerin ardında bıraktığı toksinlerin bir grubuna verilen isimdir. Hayvan yemlerinde kullanılan tahıllar yem fabrikasına gitmeden önce kurutulmaz ve nemli kalırlarsa, küf oluşur ve haliyle de bu tahılların katıldığı yemlerde aflatoksin oluşur. Bu aflatoksin kanatlılar için ölümcüldür, ancak daha dayanıklı oldukları düşünülerek yedirildiklerinde büyükbaş hayvanların etleri ve sütleri aracılığı ile biz insanlara kadar etkisi taşınır. 

Anlayacağınız alfotoksinli sütlerin baş sorumluları büyükbaş ve küçük baş yem fabrikaları, tahıl kurutma tesisleri ve buraları yeterince denetlemeyenlerdir!

Annelere sesleniyoruz: Güvenli ve gerçek süt gıda güvenliği yasalarından önce sağlıklı hayvanlar ve sattığı sütten ekmeğini kazanabilen üretici ile mümkündür! Sokak sütü ya da sanayii üretimi kutu sütü.. tümü aynı üreticinin beslediği benzer koşulları paylaşan hayvanların ürünüdür. Sağlıklı süt için hayvancılık politikalarına yatırım gerekmektedir. Üreticinin gerçek anlamda desteklenmesi gerekmektedir. 

Tarım Bakanı Eker'e sesleniyoruz: Türkiye'nin marka değeri gıdadır diyorsunuz, Türkiye'nin marka değeri UHT süt değildir! Türkiye'nin marka değeri temiz, sağlıklı hayvanlardan sağılan kaliteli çiğ süttür! Gıda fabrikalarda paketlense dahi, köylerde, küçük üreticiler aracılığı ile üretilir. Sütte yaşanmakta olan bu sağlık krizi bu üreticiye sahip çıkmak gerektiğinin işaretidir.  

 

Çiğ Süt Üreticileri Grubu

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri?hl=tr

Paylaş
Etiketler: alfotoksinAntibiyotikçiğ sütSÜTsütte alfotoksinsütte antibiyotiktüketici
Önceki Yazı

Hayat Akıyor, Akması Gereken Yere Doğru…

Sonraki Yazı

ABD ve Türk Adaletinde Ermeniler

Çapar KANAT

Çapar KANAT

İlişkili Yazılar

Çapar KANAT

Bakanlık Et Ve Süt Kurumuna Havada Su Dövdürüyor

13 Haziran 2017
5k
Çapar KANAT

Çiğ Sütün Perakende Satışına Düzenleme

19 Kasım 2015
5k
Çapar KANAT

Gerçekte Çiftçi Mazotta Destekleniyor mu?

07 Eylül 2015
5k
Çapar KANAT

1 Litre Çiğ Sütün Maliyeti – Mart -2015

31 Mart 2015
5k
Sonraki Yazı

ABD ve Türk Adaletinde Ermeniler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Çözümsüzlük (l)

Çözümsüzlük (l)

14 Aralık 2025
Gönüllü Sağlıkçı

Gönüllü Sağlıkçı

14 Aralık 2025
Hediye Kitap (l)

Hediye Kitap (lll)

14 Aralık 2025
Aralıkta

Güllü

14 Aralık 2025

Halkın İradesi

13 Aralık 2025
Gençlik Nereye?

Gençlik Nereye?

13 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap