Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Dr. Ahmet FİDAN

Biyoenerjik ve Psikolojik Arınma: Abdest

Dr. Ahmet FİDAN Yazar Dr. Ahmet FİDAN
09 Ağustos 2009
Dr. Ahmet FİDAN
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Şöye bir düşündüğünüzde, canınız sıkılınca ne yaparsınız?

Hemen herkes farklı şeyler yapar. Kimi dışarı çıkar dolaşır, kimi en yakın arkadaşını arar, kimi sigarasını yakar, kimi alkol alır, kimi eline ne geçirdiyse sağa sola atar, kimisi de yumruğunu bir yerlere vurur.

Önce kirlenmeden bahsetmek istiyorum. Sanırım olayı kategorik olarak ifade etmek için biyolojik kirlenme ve psikolojik kirlenmeden bahsetmek gerek.

Biyolojik (Fiziksel) Kirlenme: Herkes tarafından çokça bahsedildiği için fiziksel kirliliğe değinmek istemiyorum.

Psikolojik Kirlenme: Stres katsayısının yüksek olduğu zamanlarda, vücut metabolizmasındaki asit baz dengesi, adrenalin oranı bozulur. Bu durumlarda kişinin kendisine, çevresine, kurumuna, topluma zarar verme ihtimali hayli yüksektir. Bu anlarda bu kişiler kendisi için, çevresi ve toplum için bir risk faktörüdür ve eksi dışsallık oluşturur.

Biyolojik, Biyoenerjik ve Psikolojik Arınma:

Genel fiziksel arınma banyo yaparak sağlanılabilir. Bir kişinin fiziksel olarak en kısa yoldan temizlenme arınma yöntemi olarak, ellerin, ayakların, kolların, yüzün, boynun başın yıkanmasıdır. Bu arınma öyle bir arınma olmalıdır ki, hem hızlı hem de etkin olsun.

Yüce yaratıcı insanoğlunu en iyi bilen varlık olduğundan en etkin arınma olarak namaz abdestini salık vermiştir. Bu açıdan abdestin biyoenerjik ve psikolojik arınma açısından bir çok faydaları bulunmaktadır. Bunları üç beş maddede toparlamak gerekirse şunlar söylenebilir:

  1. Eller, yüzler, kollar, baş, boyun ve ayakların yıkanması ve bu fiziksel temizlenme ile kişi psikolojik olarak arındığını düşünmektedir. Bu da onu mutlu etmektedir.
  2. Abdestle, biyoenerjik arınmada ve psikolojik arınmada en etkili noktalar yıkanmaktadır. Ki bu noktalar, en çok dışa açık uzuvlarımız olan ellerimizdir. Kollarla birlikte ellerimiz bütün dışsal enerjinin toplandığı ve yayıldığı organlarımızdır. Dokunma ile yapılacak enerji transferinin nötürlenmesini gerçekleştirmiş oluruz.

Gözlerimizin ve kulaklarımızın da üzerinde bulunduğu yüzümüz ise, tam anlamıyla dışa dönük noktalardır. Bu uzvumuzla gerçekleştirdiğimiz görme, duyma tatma duyularımızı yıkayarak nötürleştirmiş oluruz.

Kulaklar dışarıdan gelen frekansları algılayan ve de gözlerlimizle birlikte dışarıya frekans yayan organlarımızdır. Aynı zamanda, bu uzuvlarımızla uzun mesafeli enerji aktarımı gerçekleştiririz.

  1. Başımızın üstünün ıslak ellerimizle gezdirilmesi ise, saçlarımızda kalan olumsuz enerjinin nötürlenmesidir. Başın meshedilmesi (ıslak elle sıvazlanması) normalde dinsel bir gereklilik açısından dörtte bir kısmı yeterlidir. Ancak, imkanlar ölçüsünden bu ıslak sıvazlamanın bütün bir kafaya uygulanması çok daha iyi sonuç verecektir.
  1. Boynumuzun ellerimizin tersiyle sıvazlanması ise, bilinçaltımızı oluşturan beynimize giden kanı taşıyan şah damarımızın geçtiği yerin negatif enerjilerden uzaklaştırılması anlamına gelmektedir.
  2. Ayaklarımız ise, dünya zeminine göre dik duran bir vücudun yere temasını sağlayan uzuvlarımızdır. Ayaklarımız bütün bir vücudumuzun negatif enerjisini üzerinde biriktirirler. Bu nedenle çoğu psikologlar, nörologlar, sağlıklı bir yaşam için arada bir çıplak ayakla toprak üzerinde yürümeyi önerirler.

Biz abdestte çıplak ayakla yerde yürüyerek enerji nötürlenmesi yapmak yerine, ayaklarımızı yıkayarak tümden negatif enerjileri suyla akıtmış oluyoruz. Ki bu çok daha kısa ve garantili bir çözüm olmaktadır.

İşte bütün bu biyolojik, biyoenerjik ve psikolojik arınma seansından sonra, tertemiz yüzde yüz nötürlenmiş bir bünye ile, organik bünyenin zaman ve mekan tüneli olan namaza başlamış oluyoruz.

Bir çok parfümeri dükkanında üçten fazla parfüm denemesinin ardından bizlere bir kase kahve koklatılır. Kahve koklayarak daha önceki koklamış olduğumuz kokuları nötürlemiş oluruz ve yeni kokular deneyebiliriz. İşte abdest tıpkı parfümeri dükkanında bize uzatılan bir kase kahve gibidir.

İster namaz için olsun ister sağlık için, isterse psikolojik gerekçeyle olsun herkese günde en azından iki kez abdest almalarını öneriyorum. Namaz için abdest alanlar zaten gereği kadar bu işi yaparlar. Namaz amacı dışında fiziksel, ruhsal açıdan rahatlamak için abdest alanlara sabah evden çıkmadan önce ve akşam eve gelir gelmez abdest almalarını öneririm. Böylece, evden çıkarken alınan abdestle nötürlenerek topluma pozitif olarak katılırlar. Toplumdan eve döndüklerinde ise, eve girişte alınan abdest ile, toplumun eksi dışsallıklarını evlerine taşımamış olurlar.

Abdest, hem dinsel ve ibadetle alakalı bir eylem, hem de sağlıklı yaşam açısından gerekli olan bir eylemdir. Hangi açıdan ele alırsanız alın, bütün bu yazdığım gerekçeler nedeniyle günde en az iki kez abdest almanızı öneririm.

Mutlu pazarlar efendim. Pazar gün batımı kahveniz köpüklü, sohbetiniz demli olsun. Esen kalın.

Not:

Bu yazı, www.bilgiagi.net, www.timeturk.com, www.bilgievreni.com, www.kamudanhaber.com, www.haberanaliz.net, www.siyasalforum.net, www.gunesgazetesi.net ,  www.gercekgazete.web.tr, ile, Gerçek Gazete, Balıkesir Demokrat, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Paylaş
Etiketler: dininsansağlıktoplumyaşam
Önceki Yazı

Kürdistan’da Kürt Açılımı

Sonraki Yazı

Sultan Süleyman’a Kalmayan..

Dr. Ahmet FİDAN

Dr. Ahmet FİDAN

İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde lisansını (1993) tamamladı. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi’nde Personel Yönetimi / İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. (1996) Doktorasını M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim bilim dalında, Büyükşehirlerde Kentiçi Ulaşım Hizmetlerinin Entegrasyonu ve Yönetimi, İstanbul Metropoliten Alanı İçin Bir Model Önerisi adlı teziyle tamamladı. (2004). Halen Ordu Üniversitesi’nde (Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi. ICAM Network ve ICAM Publishing Genel Yayın Koordinatörlüğünü, OJOP Çevrimiçi Bilimsel Dergi Yayıncıları ve Editörleri Platformu Dönem Başkanlığını, KADOÇED Genel Başkanlığını, TİGAD (Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Ordu Temsilciliğini, KAŞYAD Başkanlığını, KARAV Müt. Heyeti Başkanlığnı yürütmektedir. Eserleri: Kent, Ulaşım, Yerel Yönetim, Bilişim Teknolojileri, Estetik, Kent Kültürü, Çevre, Kurumsal Etik, Bireysel İletişim ve Kurumsal İletişim Sistemleri, Siyaset, Yönetim Bilimleri, Mizah, Şiir ve Edebiyat, Kişisel Gelişim, Hukuk-Siyaset-Eğitim Felsefeleri alanlarında 10’dan fazla kitap, yüzlerce makale, bildiri, 1000’den fazla köşe yazısının müellifidir.

İlişkili Yazılar

Bilim & Teknoloji

Kültür Araştırma Doğa ve Çevre Dernekleri Federasyonu Kuruluyor

15 Kasım 2024
5k
Dr. Ahmet FİDAN

Kişisel Gelişim ve Öz Motivasyon Teknikleri Açısından Toksik Kişilerden Uzaklaşma Yöntemleri

12 Kasım 2024
5k
Yalansız Yaşama Sanatı | The Art of Living Without Lies
Çocuk Gelişimi

Yalansız Yaşama Sanatı | The Art of Living Without Lies

11 Kasım 2024
5k
Kaçırılan Fırsatlar İçin Bomba Teselliler
Dr. Ahmet FİDAN

Kaçırılan Fırsatlar İçin Bomba Teselliler

06 Ekim 2024
5k
Sonraki Yazı

Sultan Süleyman’a Kalmayan..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap