Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Faruk BAKAÇ

Döviz Sinirli Ama…

farukbakac Yazar farukbakac
30 Mayıs 2009
Faruk BAKAÇ
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Döviz Sinirli Ama Yaz Durgunluğu Alım için Çesaretsizlik Yaratıyor

Düşmeyen, düşemeyen piyasalar yükselir. Herkes kararsız…

Dow Jones sanayi endeksi ne hikmetse düşmemekte gayret ediyor. Bütün dünyanın takip ettiği bu endeks de düşmeyince bütün dünyada hisse senedi endeksleri düşmüyor ve paritelerde olumlu durmaya devam ediyor. Kısa vadede bu durumun değişmesini gerektirecek önemli bir veri yok. Zaten ne alaka ise verilerde beklentilerden hep iyi geliyor. Demek ki, bazı gizemli eller piyasaların bir süre daha iyi kalmasını ve/ veya yükselmesini istiyor. Bunda amaç ne olabilir? Diye kafa yormamak lazım.

Gerçek satış sinyalleri gelmeden de piyasalara küsmemek lazım. Ana trend kısa vadeli yükselen piyasayı hala destekliyor. Buna rağmen düşüş trendinin direncini henüz kırmış değiliz. Bu yorumum hem IMKB hem de Dow Jones Sanayi endeksi içinde geçerlidir. Önümüzdeki günler boyunca trendin iyi olabilmesi için piyasaların ne yapacağını görmemiz lazım. ABD Dow Jones Endeksi 8500 üstüne çıkarsa olumlu hava kuvvetle devam eder. IMKB de 35800 üstüne çıkarsa bu durumu yeni alımlarla bir neşeli parti havasına sokabilir piyasayı.

Son zamanlarda IMKB’nin ana lokomotifleri olan Ulusal Bankaların hisselerinde bir durulma ve yorgunluk görülüyor. Bu durum tabi ki endeksin ivmelenmesini önlüyor. Ama daha düşük kalmış sanayi ve holding hisseleri bu dönem alıcı buluyor ve geçmişte oluşan endeks ile aralarındaki farkı kapamaya çalışıyor. Kısa vade için bu durum devam edecek ve hisse bazında işlemler belirleyici olacaktır. Özellikle İlaç ve sağlık ile demir Çelik sektörleri hareketlenecek gibi duruyor. Turizm ve holding hisselerini de unutmamak lazım.

Euro/ Dolar paritesi 1.39 altına sarktıysa da hemen döndü. ABD verilerini iyi gelmesi nedense (Nasıl mantıktır? Oda ayrı bir konu) doların değer kaybetmesine sebep oluyor. Ve bu değer kaybı dünya borsalarınca olumlu algılanıyor. Sanırım burada kurulan mekanizma ne kadar ilginç herkes farkında…

ABD doları değer kaybettikçe ABD dış ticareti ve açıkları daha bir hızlı kapanmaya doğru gidiyor. ABD’nin dış ekonomik alanlardan faydalanması daha hızlı ve kolay oluyor. ABD doları değer kaybettikçe de yine ABD doları yatırımları olan yatırımcılar (3.Dünya ülkeleri ve Çin) zarar etmeye devam ediyor. Son yazımda belirttiğim gibi ABD hazinesinin borçlanma ihaleleri ve süreçleri şu an yakından takip ediliyor. Gelen taleplerde ve oluşan faizi oranları da beklentiler seviyesinde… Çok merak ediyorum 101 milyar dolarlık bu ihale de 800 Milyar Dolarlık elinde ABD tahvili tutan Çin farklı bir davranış modeline girermiydi? Tabi ki ihtiyacın tamamının tek başına karşılamak bile isteyebilirdi. Neme lazım belki Tahvil faizleri yükselir ve fiyatları düşerse elindeki tahviller değer kaybedebilir. Bu tür risklere girilir mi? Bu arada Dolar ve Tahvil elinde tutan Çin tam bir sarmalda… ABD herhalde Çin den bunları bu yolla çıkaracak ve iplerini her zaman elinde tutacak. Çarşamba günü ABD hazine bakanın Çin ziyareti herhalde hal hatır sormak için değildi.

Türkiye ne yapacak?

Bence Türkiye yeni oluşan bu kısa vadeli konjonktür de yine şanslı. Gelişmekte olan piyasalara talep geliyor. Ve para akışı da bu yönde devam edeceğe benziyor. Özellikle durgunluktaki dev ekonomiler yerine hızla toparlanma ihtimali bulunan ve reel faizlerin nispeten yüksek olduğu gelişmekte olan piyasalara ilginin artması normal. Bu dönemde Türkiye iç borç ve dış borç yapısının olası bir 2010-11 şoklarına karşı hazırlamalıdır. Türkiye en büyük sosyal sorun olarak yarın öbür gün karşımıza çıkabilecek olan işsizlik problemleri ile ilgilenmeli. Sosyal güvenliğin herkesi kapsayacak şekilde ve sosyal devlet görevlerinin aksamayacağı şekilde modeller geliştirmelidir. Kalkınma modelleri yeniden tartışmalı gündeme alına geniş kapsamlı ve etkin teşvik sisteminin işler hale getirilmesi için irade beyan edilmeli. IMF anlaşması olmadan veya olamadan kendi kendimize bir çıpa olacak ekonomik çerçeve programı açıklamalı veya açıklananları yeterli PR çalışmaları ile ilgili çevrelere lanse edilmeli.

Anlaşılan odur ki sonbahara kadar bir aşağı bir yukarı yuvarlanıp gideceğiz.

Faruk BAKAÇ

Paylaş
Etiketler: borsadövizekonomifinanskrizSiyaset
Önceki Yazı

Onbinlerce İşletmenin Anahtarlarını Buyurun

Sonraki Yazı

Okunacak Kitap Gibi…

farukbakac

farukbakac

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

İlişkili Yazılar

Faruk BAKAÇ

Ekonomilerde Q3 ve Obama’ nın Seçimi ve Provokasyonlar,

15 Eylül 2012
5k
Faruk BAKAÇ

Parite ve Faiz Piyasaya Yön Veriyor

20 Mayıs 2012
5k
Faruk BAKAÇ

Çin’in Düşüşü Borsaları da Düşürdü!

07 Mart 2012
5k
Faruk BAKAÇ

Altın ve Gümüş Ne Olacak?

05 Mart 2012
5k
Sonraki Yazı

Okunacak Kitap Gibi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap