Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Edebiyat & Sanat Edebiyat

Dilce

Şükran UÇKAÇ YARGI Yazar Şükran UÇKAÇ YARGI
12 Eylül 2025
Edebiyat, Genel Eğitim, Şükran UÇKAÇ YARGI
0
Özetlersek
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Diller; sihirli, büyülü, güçlü, sürekli kendini yenileyen değişen, birbirini etkileyen, birbirinden sözcük alıp veren, canlı, enterasan birer anlaşma ve iletişim aracıdır.

 

Kopyala yapıştır tekniğiyle dilbilimcilerden yazılar aşırıp bilgiçlik taslayıp dil ve diller konusunda sizi kitabi ve ansiklopedik bilgilere boğma işgüzarlığı göstermeyeceğim.

 

Anlaşmak için dil şart dedik, sayısız dünya dilleri olduğunu da biliyoruz. Ancak konumuz her türlü dil değil, sınırlayacağım, ‘yazı dilleri’ diyerek.

 

Literatürdeki Alfabesi olan tüm dillerin deyim ve atasözlerine getireceğim imleci.

 

Evet her dilin pratik anlamlar içeren kalıplaşmış deyim ve atasözleri vardır. Türkçemizde de olduğu gibi.

 

Bu deyim ve atasözleri bin yılların yaşanmışlıkları ile oluşturulmuş, artık anonimleşmiş, milletin dilinin ortak ürünü olmuş kültürel birer yapıdır, sözcükleri değiştirilemez, değiştirilirse anlam birliği bozulur.

 

Gelelim meramıma, son yıllarda bazı deyim ve atasözlerini saldırılıyor ve değiştirmeye çalışılıyor, evet açık ve bilinçli saldırılar var.

 

Hemen söze girersek daha dün tartıştık birini. Bir paylaşıma eveleme geveleme bir cevap vazdı bir cinsi latif yorumuma. Misal şuydu ‘kızını dövmeyen dizini döver’ sözüne şiddetle karşı çıkıyordu, bir paylaşımcı ben de bir yorumla dedim ki ‘bu sözün izleği doğru, buradaki dövmek mecazi burda ilk aile anne eğitiminden ve disiplininden söz ediliyor, gerçek anlamda bir dayak söz konusu değil’ babında bir yorum yazdım hemen bir karşı savaşçı aynen şunu yazmış ‘sizi dövmüşler, kafanızdan darbe almışsınız’ tanımam bilmem lafa bakın, edepsiz.

Dedim ki bakın yüce hanımefendicikcik burdaki dövmek, mecazi anlamda kızlarımızı veya oğullarımızı zamanında yani bütün eğitim psikolojisini yazıp okuyanların işaret ettiği ve birleştiği gibi sıfır üç yaş aralığında eğitip aile terbiyesi vermezsek zamanında mecazen dövmezsek bu çocukların hepsi sonra müge anlı programlarına malzeme olur, yok efendi dediğim dedik eşeğim ufacık.

 

Hem de meslektaşım kadın bana giydirmiş iyi mi.

Neyse sal gitsin, biz artık ‘sepeti koluna herkes kendi yoluna’ demeyi öğreneli çok olmuş, efor sarfetmem böylelerine.

 

Ne diyorduk bir diğer sözümüz ‘güzele bakmak sevaptır değil, güzel bakmak sevaptır’ diyor ısrarla.

 

Hayır efendim sen illâ ki güzel bak zaten her şeye de. Ama güzele de bakmak sevaptır. Burdaki kast edilen güzel, illâ da endamlı güzel, baldırı bacağı güzel kadın değil ki nabekar; yemyeşil bir orman, rengarek kanatlı bir kuş, şırıltıyla akan bir derecik, mır mır bir kedicik, cıvıl cıvıl bir bebe hepsi güzel bunların ve bunlara Allah’ın yarattığı güzellikler diyerek bakmak tabi ki sevap.

 

Bir diğer salvo da iyi ve güzelin kıymetini bilip anlamayanlar için söylenmiş ‘Eşek hoşaftan ne anlar’ sözüne yapılıyor, yok efendim o söz öyle değilmiş de ‘eşek hoş laftan ne anlarmışmış’

E sözün bir de devamı var onu ne yapacağız, elindekinin kıymetini bilmeyip hor kullanıp ziyan edenler için söylenen ‘suyunu içer, demesini kor’ buna ne diyeceksin efendi?

 

Yazıyı bilimsel telekonferansa çevirmeden işte size günümüz ifşaat ve icraatlarına da çok uyacak bir örnek daha ‘Devletin malı deniz, yemeyen domuz’ sözü herkesin devlet malı yemesini tavsiye ve teşvik eden bir söz değil, bilakis böyle yapanları kınamak, hicvetmek menetmek için söylenmiş bir sözdür aslında.

 

İşiniz mi yok deyim ve atasözlerini sataşmak ve onları eğip bükmekten başka? gidin kumda oynayın.

 

Deyim ve atasözlerini bilmeyen bir nesil türedi zati, onlar ‘kim milyoner olmak ister’ yarışmasında bile jokersiz bir lira kazanamadan eleniyor, dilimizin inceliklerini bilmedikleriden işte.

 

Boşuna hayıflanmıyorum ‘meleme nedir?sorusunu bilip meleyemiyorlar bile yahu, sonra sınavlarda da sıfır çekiyorlar.

 

Rahat bırakın deyim ve atalarsözlerini, her dilde var kalıplaşmış bozulamayan birer dil birliği olan atasözleri ve deyimler.

 

İnanmazsanız araştırın İngilizcedeki “Ağzında gümüş kaşıkla doğmak” ( bu sözün ingilizcesini şu an unuttum, bulup orijinalini de yazacağım) ya da Almancadaki biraz argo anlam da içeren, biraz eskiyen ve modası geçmiş şeyler için söylenen ” Alte gurke” deyim ve söylemlerindeki anlamı hiçbir Almanın ve İngiliz değiştirmeye tevessül dahi ettiğini ben hiç sanmıyorum.

 

O halde dilinizi sevin, tatlı dil yılanı deliğinden çıkarıyor, zülfüyâre dokunmasın sözlerimiz, yerinde söylenen söz savaş kesiyor, lafla peynir gemisi yürümüyor, bindiğiniz dalı kesmeyin, insan konuşa konuşa, hayvan koklaşa koklaşa anlaşırmış.

 

O halde deyim ve atasözlerini rahat bırakın acemi heykel yontucuları ve tarihi eserlere pimapen pencere takıp restore eden dengesizler gibi gibi davranmayın deyim ve atasözlerimize.

 

Gücünüz ve ilminiz yetiyorsa bolca kullanın günlük konuşma ve yazışmalarınızda da çoluk çocuk dilinin güzelliklerini ve zenğinliklerini öğrensin.

 

Olmadı günlük yaşamı destekleyen durumlarını ifade edebilecek yeni deyim ve atasözleri türetin sıkıyorsa.

 

Yoksa gençler geriye dönüp üç beş kelimeyle konuşacaklar, ilkel çağlardaki gibi.

 

Hele şu imoji midir nedir kullanmayın lütfen mağara duvarlarındaki resimli yazışma ve haberleşmeleri çağrıştıran o kuru kafaları, kuru elleri.

Goşa yaşayın.

 

Şükran Uçkaç Yargı Sazsızozan

12 Eylül 2022 Ankara

Paylaş
Etiketler: Atasozlerideyimheykel yontucuları
Önceki Yazı

Kaynana Neden Sevilmez?

Sonraki Yazı

Akvaryum

Şükran UÇKAÇ YARGI

Şükran UÇKAÇ YARGI

İlişkili Yazılar

Bebeğim
Edebiyat

Bebeğim

06 Aralık 2025
5k
Aklımda Bir Ses Var
Celalettin KURT

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
5k
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor
Din ve Ahlak

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
5k
Ve Bilirsin
Edebiyat

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
5k
Sonraki Yazı
Akvaryum

Akvaryum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap