Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Eğitim

Üniversite Diploması

Hasan TANRIVERDİ Yazar Hasan TANRIVERDİ
28 Haziran 2023
Eğitim, Hasan TANRIVERDİ, Öykü Tefrikaları
0
Üniversite Diploması
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

“Büyüyünce ne olacaksın,” sorusuyla başlayan, okuma maratonunda son duraktı üniversite. Son durağa varmak ve mezun olmak. Sonrası ver elini, elektrik veya bilgisayar mühendisi olarak çalışmanın yolunu aramaya.

Üniversite hayallerde yaşamak…

Okul basamaklarında karşına çıkan zorlukları, aşıp üniversiteye girebilmek. Buna bağlı olarak da başarılı olmanın, gururunu yaşamak. Öğretim kademelerinde heyecan içerisinde, diplomaya erişip hayallerin gerçek olmasını sağlamak.

Hayatın bilinmezinde köklü denklemlere takılmak. Bu denklemleri çözüme kavuşturmak. Çözümü de bilimsel başarı olarak açıklamak.

Çözümlediğin problemleri, zaman içerisinde hayat felsefene uyarlamak. İlk okul öğretimi çocukluk sırrı, orta eğitim yetişkinliğe geçiş ve kale kapısını yumruklama devri. Kale kapısının açılıp özlemini çektiğin yüksek okullu olmanın yolunu bulmak.

Okuma isteğini ve içindeki o yüce duyguyu, hayatın tüm çirkefliğine karşılık, kalenin dehlizlerinde kaybetmemek. Böylece dehliz de bile, sosyal hayatla bağını kesmemek. Dehlizde çalıştırılmak, ortama uymamak ama çaresizlik içerisinde yanıp tutuşmak.

Üniversite hayallerin ufka dayanan yılları…

Hayatın gerçeklerini, taşıdığın yük gibi hissetmek. Ağırlığını, çektiğin acıları yine de duymazlıktan gelmek.

Günün yorgunluğunu, stres ortamında atmaya çalışmak, buna rağmen kazandığını zoraki elinden almak. Ayağına takılan olaylardan kaçamayıp tökezleyip ister istemez ezilmek. Tüm çirkeflikleri aile içerisinde yaşamak.

Hayalimde üniversite ama başarılı olmak için endişe duymak. Kafanı kaldırdığında gözünün üzerine inen yumruğu sindirmeye çalışmak. Böyle bir ortamda okumakla ilgili ağır şartlarla tünele girememek. Bu şartları hissetmiyorum. Her şeyinle ailenin yumruğuna dert anlatabilmek. Yenik düşmekle başlayan aile içi barışık rolünü oynamayı gerektirmek.

Hayatını kazanma adına önüne konulan, ağaç kökünden oluşma tarla korkuluklarını aşıp başarıya ulaşmak.

Zindandan aydınlığa çıkmayı düşünmek. Böyle bir aşağılık yaşantıya boyun eğmemek. Düşüncende kaçmayı başarma olgusu yaratmak. Bir bakıma kaçırılma isteğine karşılık olayı kabullenip bir tarafa çıkarılmak.

Aydınlık ortamda soluklandığında ise aileni kaybetmek. Elinden kaybettiğin büyük değerler karşısında sudan çıkmış balığa dönmek. Bu şekilde de olsa okuma sevdasını unutmamak. Okumanın çıkış yolu olduğunu hissetmek.

Her an yokluğunu hissettiğin ailenle bir araya gelemeyeceğini düşündükçe Sibirya buzullarında kayarak boşluğa uçmayı zannetmek. İçin içini kemirse de psikolojinin alt üst olduğunu bilsen de yapacağın bir üniversiteyi kazanma idealine sahip olman.

Ayağına prangalar da vursalar, düşüncene aldığın okuma serüvenine üniversiteyi bitirmekle virgül koymak. Virgülden sonra, yükseğini ve yan dallarına ait sertifikaları da almayı başarmak.

Yaşantını belirleme eğiliminde olan engelleri aşmayı amaçlamak. Önüne açılan bir ufuk gibi düz ve yeşil alana atılmak. Fakat engel gibi görülmeyen çayırların uzadığı bataklığa saplanmaktan kıl payı kurtulmak.

Bir tanıdığın rehberliğinde ideal duygularla patikaya çıkmak. Yaşadıklarından ders almayı becerip belleğine hâkim olmak. İşçi olarak girdiğin çalışma tünelinden alnının akıyla çıkmak. Çıkana kadar terinin kurumaması. Yanımda çalışır görünün insansıların varlığı. Buna rağmen çalışma sevincini yitirmemek.

Taçlandığımı zannettiğim yerde, karşıma çıkan fosiller. Fosiller yanımda, ayaklarımın üstünde ve paçama asılmakta. Selin önünde yıkılan duvar gibi ilkel fosil kalıntıları mikroplar. Kendilerini kalıntı zanneden, asırlık lavlar.

Sahadaki sevincim fosillerle karardı. İnsanlara doğru dürüst bakamadım. Kertenkele, örümcek ve goril gördüm hepsini.

Batağa yakın karşıma çıktı, ayılar. Ayılar garip kimsesiz, ot ve et peşinde sessiz.

Hasan TANRIVERDİ

Paylaş
Etiketler: mezunokuma maratonuüniversite diploması
Önceki Yazı

Türkiye Devleti ve Borçlar

Sonraki Yazı

Adrasan Akdeniz de Bir Cennet

Hasan TANRIVERDİ

Hasan TANRIVERDİ

Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'nda öğretmen...

İlişkili Yazılar

Yaşlı Adam Yanıyor
Hasan TANRIVERDİ

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
5k
Boğazımızın Sisi
Hasan TANRIVERDİ

Boğazımızın Sisi

04 Aralık 2025
5k
Göz Gördü Gönül Katlanmadı
Hasan TANRIVERDİ

Yavrularım Yanmasın

03 Aralık 2025
5k
Çiftçinin Çocuğu
Doğa-Çevre

Çiftçinin Çocuğu

02 Aralık 2025
5k
Sonraki Yazı
Adrasan Akdeniz de Bir Cennet

Adrasan Akdeniz de Bir Cennet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap