Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Resul KURT (Dr.)

İşsizlik ve Mesleki Eğitim

Doç.Dr. Resul KURT Yazar Doç.Dr. Resul KURT
17 Ekim 2021
Resul KURT (Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Önceki gün Hürriyet Gazetesi’nde sevgili dostum Noyan Doğan Gaziantep Ekonomi Zirvesindeki izlenimlerini ele aldığı “İşte yeni mezunla işi buluşturmanın formülü” başlıklı yazısı ile işsizlikteki önemli bir soruna parmak bastı. Bu zirvenin asıl gündem konusu olan istihdam ve mesleki eğitimle ilgili sanayicisinden ihracatçısına kadar herkesin ortak görüşünün, “çalıştıracak eleman bulamıyoruz” olması aslında önemli bir soruna işaret ediyor.

Özellikle “haklı olarak herkes üniversite mezunu olmak istiyor, mezun olanca çok azı iş bulabiliyor, böyle olunca da bir tarafta istihdam sorunu yaşanıyor, diğer tarafta reel sektör çalışacak eleman bulamıyor.” İfadeleri geçtiğimiz haftalarda TİM Başkanı İsmail Gülle’nin açıklamaları ile aynı soruna işaret ediyor.

Diyor ki İsmail Gülle, “Fabrikaları kurduk ama çalışacak işçi bulamıyoruz.” ve “Birçok işsiz var ama iş ile işgücü arasında uyumsuzluk var.” sözleri de konunun ne denli önemli olduğunu gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Temmuz ayı İş Gücü İstatistikleri’ne göre işsizlik oranı yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin yüzde 17,2’si tarım, yüzde 20,7’si sanayi, yüzde 6,0’ı inşaat, yüzde 56,2’si ise hizmet sektöründe yer aldı. İşgücüne katılma oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 1,8 puan artarak yüzde 52,1 oldu. İşgücüne katılan sayısı 1 milyon 681 bin kişi artarak 33 milyon 209 bin kişi olarak gerçekleşti.

Ülkemiz sanayisinde büyük emekleri olan merhum Mustafa Koç’un “Meslek Lisesi, Memleket Meselesi” sloganı üzerinde yeterince durulmadığını düşünüyorum. Koç Holding bu anlamda önemli bir proje geliştirdi ama açıkçası toplumda yeterli desteği bulamadı. Mustafa Koç, Türkiye’nin gelişmesi için sanayii için yetişmiş eleman temin eden meslek liselerini memleket meselesi görüyordu.

Esasen ben de daha önceki birçok yazımda mesleki eğitimin önemine değinmiştim. Çeşitli yazılarımda meslek liselerinin önemine vurgu yapmış ve mutlaka meslek liselerinin desteklenmesi gerektiğini yazmıştım.

28 Şubat siyasi anlamda bir çok kişiyi mağdur etti, evrensel insan hakları yerle yeksan edildi, yuvalar yıkıldı, yüzlerce vatandaşımız hapislerde çürütüldü. Ama en büyük tahribatı ülkemiz sanayisine ve meslek liselerine verdi.

Bizim öğrenciliğimiz döneminde meslek liselerinde okumak bir ayrıcalık iken, endüstri meslek ve teknik liselere sınavla girilirken, bugün maalesef gençlerimiz öğrencilerimiz bu okullarda okumak istemiyor. Herkes üniversite okumak ve herkes masa başında çalışmak istiyor.

Oysa ülkemizin sanayi mekteplerine, meslek liselerine ihtiyacı var. Sanayicilerin işçiye, işsizlerin işe ihtiyacı var. Ama maalesef meslek liselerine öğrencilerin/ailelerinin ve belki de toplumun bakış açısından dolayı yeterli talep olmadığından ortak bir noktada buluşturamıyoruz. Benzer şekilde Mesleki eğitim merkezlerinde de öğrencilerin eğitim almaları teşvik edilmelidir. Hatta mesleki eğitim merkezleri bu anlamda çok daha önemli bir misyon üstleniyor.

Özellikle ekonomik açıdan zayıf kalmış ve yoksul insanlarımızın ağırlıklı yaşadığı mahallelerde meslek liseleri, sanayi mektepleri kurmak ve burada okuyan öğrencilere ciddi maddi imkanlar sağlanması suretiyle yeni bir modele geçilmesi gerekiyor. Endüstri ve teknik meslek liseleri ile mesleki eğitim merkezlerinin en düşük gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı hem de sanayiye yakın bölgelerde kurulmalıdır.

Yükseköğretim kurumlarındaki eğitim, fen, mühendislik, sağlık, sanat, spor ve sosyal bilimler alanı öğrencilerinin mesleki beceri ve tecrübelerini geliştirmek üzere ilgili programlarda yaptırılan uygulamalı eğitimlere ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Bahse konu yönetmeliğe eklenen Geçici 1’inci Madde ile;

· Özel sektör işletmelerinde,

· Teknoparklarda,

· Araştırma altyapılarında,

· Ar-Ge merkezlerinde,

· Sanayi kuruluşlarında

İşletmelerde mesleki eğitim yapan öğrencilere 1/1/2023 tarihine kadar asgari ücretin net tutarının %35’i olarak ücret ödeneceği hüküm altına alınmıştır. İşletmelerde yapılacak mesleki eğitimler, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş yükseköğretim kurumları ve bu kurumların fen ve mühendislik bilimlerinin belirli lisans programlarıyla sınırlı tutulmaktadır.

Son olarak sanayi ve tarımsal üretimleri destekleyerek hem işsizlik azaltılabilir hem de gençlerimiz ülke ekonomisine katkıda bulunur.

Paylaş
Etiketler: Eğitimişsizlikmesleki
Önceki Yazı

Batı Trakya Türklerinin Yolbaşçıso

Sonraki Yazı

Çaresizlik Daha Büyük Risklerle Çare Olur mu?

Doç.Dr. Resul KURT

Doç.Dr. Resul KURT

1500 dollar loan today

İlişkili Yazılar

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”
Ekonomi & Finans

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”

30 Eylül 2023
5k
İkale Sözleşmesi
Ekonomi

İkale Sözleşmesi

27 Eylül 2023
5k
Stajyerlerin SGK Bildirimi
Ekonomi

Stajyerlerin SGK Bildirimi

23 Eylül 2023
5k
Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri
Ekonomi

Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri

16 Eylül 2023
5k
Sonraki Yazı

Çaresizlik Daha Büyük Risklerle Çare Olur mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap