Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Mehmet Salih ÖZALP

Hadisler

Mehmet Salih Özalp Yazar Mehmet Salih Özalp
20 Nisan 2019
Mehmet Salih ÖZALP
1
402
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Tarihsel ve Sosyolojik bir tanımla Kur’an-ı Kerim, Ortadoğu’nun bilgi hafızası, tarihten süzülen bilginin tezahürü ise, Hadisler, bu hafızanın Arap toplumunda deneyimlenmesidir.
Hadisler, Hz. Peygamber’in söz, davranış ve tavırları olarak yorumlanıyor.
Gerçekten ise hadis kitaplarında sadece Hz. Peygamber ile doğrudan bağlantısı olmayan, birçok hikaye, rivayet, sahabe sözleri ve hatta sonraki nesillerin bilgileri de yer alır.
Hz. Muhammed’in yaşadığı zamandan kalma, Kur’an dışında günümüze ulaşabilen diplomatik mektuplar duruyor. Bunlar ilk yazılı hadisler sayılabilirler. Bizans, İran, Mısır, Habeşistan ve diğer liderlere gönderilen bu mektuplar, Hz. Peygamber’in en eski yazılı sözleridir.
Rivayetlere göre çeşitli hadis sayfaları yazılmıştır. Ama bugüne ulaşabilen en eski, ilk yazılı hadis kitabı, sahabe olan Ebu Hureyre’nin öğrencisi İbn-i Munnebih’e yazdırdığı 114 hadistir. Sahife-i Hemmam olarak bilinen bu eser, daha sonra yazılan hadis kaynaklarıyla uyumlu olduğundan, kaynakları ciddiye almamız gerektiği gerçeğini gözler önüne seriyor.
Hz. Peygamber’in yaşamını anlatan ve günümüze ulaşan ilk yazılı eserin İbn-i Hişam’ın siyeri olduğu kabul ediliyordu. Onun kaynak aldığı İbn-i İshak’ın siyeri ise son yüzyıla kadar saklı kaldı. Bu ilk siyer bir kütüphanede bulundu. Bu eser biyografisi ilk yüzyıla uzanan bir yazarın eseri olması nedeniyle önemlidir.
Hadisleri bir kitapta toplamak istenilen bir işti. Ama sonuçta Hz. Peygamber binlerce sahabe görmüştü. Hepsinin bildikleri vardı. O nedenle Kur’an gibi tek celsede toplanması imkânsızdı.
Dört halifeden sonra ilk girişim İbn Şihâb ez-Zührî’nin (ö. 124/742) çalışmasıdır. Dört mezhebin kurucuları da fıkıh kitaplarında hadisleri referans göstermişler. Sahabeleri gören ilk mezhep imamı Ebu Hanife eline geçebilen hadisleri almıştır. İmam Malik dahi Muvatta kitabını yazdığında neredeyse bir hadis kitabı gibi hazırlamıştır. İmam Malik, Ebu Hanife’yi görmüştü. İmam Şafii de Ebu Hanife’nin öldüğü yıl (h.150) doğmuştur. O da İmam Malik’i görmüştür. Ahmed bin Hanbel de İmam Şafii’yi görmüştür. İbn-i Hanbel’in Müsned’i de ilk yazılı hadis eserleri arasında yer alır. Binlerce sahabeden sonraki nesillere ulaşan hadislerin ortak bir külliyat halinde yazımı, hadis dediğimizde aklımıza gelen hadis bilginlerini doğurdu. İmam Buhari
(h. 194-256) tam da çeşitli yollarla gelen kitaplar, rivayetler; hadis, tefsir, fıkıh ve ilk yazılar dolaşırken, meşhur kitabı tamamlandı. Bu eseri İmam Müslim’in eseri takip ediyor. Tilmizi, İbn-i Mace, Nesai ve Ebu Davut ile birlikte “Altı Kitap” (Kütüb-i Sitte) meydana gelmiştir.
Büyük Rudani külliyatında altı kitaba ek olarak Ebu Ya’la El-Mavsili, Bezzar, Taberani, Rezin ve İbn-i Hanbel de eklenmiştir. Ya da Darimi, İbn-i Hiban, Beyhakî, İbn-i Huzeyme, Hakim ya da Darekutni gibi eserler de mevcuttur. Dokuz Hadis Kitabı (Kütüb-i Tis’a) külliyatında toplam 100.000 tekrarlı hadisin yer aldığı tespit edilmiştir. Bu dokuz kitapta toplanan hadisler, tüm hadislerin hemen hemen tamamını barındırır. Fakat bu sayı yanıltmasın, örneğin Murat Padak şöyle bir örnek veriyor. “Ameller niyetlere göredir.” sadece bu hadisi ele alacaksak; bu hadis hemen hemen her hadis eserlerinde geçiyor, hatta aynı kitapta tekrar edilebiliyor ve kaynaklarda toplam 221 defa tekrar edilmiştir. Hâlbuki 221 hadis olarak hesap edilen bu rivayet, aslında bir hadistir. Doğrusu kesin sayılar önemli değildir. Ama ortalama 10.000 tekrarsız olduğu söylenir. Bu da ortalama iki ciltlik bir eser, ya da 500-600 sayfalık standart bir kitap demektir.
Yanı sıra tüm hadisler aynı şartlarda ve doğruluk derecesinde ulaşamamıştır ya da ulaşan hadisin kelime kelime mi, yoksa anlamca mı bize kadar geldiğini tespit etmek için hadis çeşitleri oluşmuştur. Örneğin en önemli hadisler, topluca aktarılmış hadislerdir. Bu hadisleri birçok kişi Resul-i Ekrem’den duyup aktardığı için, bunlara Mutevatir hadisler denir. İmam Suyuti ile Kettâni’nin bu tür önemli hadisleri topladıkları kitapları vardır. Bu hadislerin toplam sayısı üç yüzü geçmezler. Mutevatir hadiste iki önemli kriter çeşitlendirmeyi gerektiriyor; birincisi kaç kişi duydu bu hadisi, topluluk kaç kişidir. En az üç kişinin de aktardığı topluluk olabilir, 15 kişinin de. İkincisi kelimesi kelimesine mi aktarıldı? Burada kelimesi kelimesine aktarılan Mutevatir bir hadis ilginçtir: “Bana yalan isnat eden kişi, ateşteki yerine hazırlansın.” Bu hadis, takva sahibi olan kişiyi korkuttuğu için, aslında bu aynı zamanda hadis ilmini yazanlara ilham kaynağı olmuştur. Hadis aktaran Ravilerde doğruluk aranmış, inanmayan, yalan söyleyen kimsenin sözleri dikkate alınmamış, velev doğru (?) bile olsa yalancının aktardığı sözler ve olaylar uydurma hadisler olarak tarihe geçmiştir.
Raviler hadisleri zaptetme konusunda titiz davranmışlar. Buna rağmen devrik cümle kurma, eşanlamlı kelimelerle hadisi aktarmak ya da hadisi kolaylaştırmak konusunda sahabeler izin almışlardı. Hz. Peygamber hadisin anlamını korumak şartıyla, doğruyu yanlış, yanlışı doğru olarak aktarmamak kaydıyla, benden rivayet edebilirsiniz, buyurmuştur. O nedenle hadislerde kelimeler, sözcükler, cümlenin dizilişi olduğu gibi (Kur’an gibi mota mot) ele alınamazlar. Bu çok önemli bir kriter olmalıdır.
İkincisi, bir kitapta gelen bir hadisin devamı ya da açıklaması başka bir kitapta izah edilmiş olabilir. Söz gelimi bir Buhari hadisi, hiç meşhur olmayan Darimi ya da Beyhakî’nin eserinde gerçek haliyle önümüze çıkabilir. Bu Buhari’nin güvenilirliği için eksiklik teşkil etmez, nitekim Bakara süresinde geçen bir ayetin anlamı başka bir surede, başka bir ayette, hatta hadislerde ya da başka ilimlerde olabilir. Bu durum, o ayeti tartışmaya açmaz, tersine durumu aydınlatır.
Sonuç olarak sorun cehalettedir. Okuyacaksın ve öğreneceksin. Eğer bir konuda kuşku sahibi isen, sonuna kadar o konuyu inceleyip öğrenmenin farz olduğunu İmam-ı Gazzali dile getirmiştir.
Bu temelde din ilimleri küçümsenmemeli, konunun uzmanları dikkate alınmalıdır. Bütün bilimler için geçerli olan bu altın kural, söz konusu din olunca yabana atılmamalıdır.

Paylaş
Etiketler: bir kitapta toplamakDokuz Hadis Kitabıhadis sayfalarıHADİSLERİHz. PeygamberKur'an
Önceki Yazı

Dokuz Ay Karnında Taşımış…

Sonraki Yazı

Çocuklarımız Geleceğimizin Aynasıdır…

Mehmet Salih Özalp

Mehmet Salih Özalp

İlişkili Yazılar

Hristiyanlığın Kurucusu: Saint Paul/Pavlus (Tarsuslu Saul)
Din ve Ahlak

Hristiyanlığın Kurucusu: Saint Paul/Pavlus (Tarsuslu Saul)

30 Aralık 2023
5.1k
Çocuk Gelişimi

Çağdaş Dünyanın “Çocuk Tanımı” ve “Çıkmazları”

21 Temmuz 2022
5k
Edebiyat & Sanat

Temel Alfabeler

21 Haziran 2022
5k
Mehmet Salih ÖZALP

Türk Tarihi Üzerine Notlar

16 Haziran 2022
5k
Sonraki Yazı

Çocuklarımız Geleceğimizin Aynasıdır...

Yorumlar 1

  1. Mustafa Kemal ÖZGÜRSOY says:
    7 yıl önce

    Günümüzde hadisleri ayet olarak işleyen zavallılar bile var. Prof. Dr. Yaşar Nuri ÖZTÜRK bunlarla çok mücadele ediyordu. Ancak ömrü vefa etmedi. Nur içinde olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap