Global sahnede Türkiye’nin ön ayak olduğu ‘milli para ile ticaret’ dünyada hızla yaygınlaşıyor.
Ülkeler, dolarizasyonun tekelini kırmak adına yeni işbirliklerine imza atıyor. Türkiye’nin son olarak Azerbaycan, İran ve Rusya ile yerel paralarla ticaret anlaması imzalamasının ardından Asya’nın iki büyük devi Hindistan ve Japonya’dan da aynı hamle geldi. Japonya ve Hindistan, dolar kullanımını azaltmak için 75 milyar dolarlık swap anlaşması imzaladı. Öte yandan anlaşmayla iki ülke arasındaki ticarette dolarizasyonun etkisinin azaltılması ve son dönemde dolar karşısında ocak ayından itibaren yüzde 15 değer kaybeden Hint rupisine de destek olunması amaçlanıyor.
İKİ ÜLKEDEN İŞBİRLİĞİ
Anlaşmayla iki ülkenin merkez bankası arasında Japon yeni ve aynı miktarda Hint rupisi değişimi yapılabilecek ve ticari faaliyetlerde dolar kullanımını azaltabilecek.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Tokyo’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalanan anlaşmayla Hindistan’ın ihtiyaç duyduğu ve dış yatırıma ihtiyaç duyan altyapı hizmetlerinin yerine getirilmesi planlanıyor. 15 milyar dolarlık Mumbai-Ahmedabad hızlı tren hattı projesinin yüzde 80’lik kısmının finansmanı da Japonya tarafından yapılıyor.
TL İLE 170 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ
Türkiye yakın zamanda Azerbaycan, Rusya ve İran ile ticarette yerel para kullanılması konusunda anlaşma yaptı. Öte yandan Türkiye’nin TL ile ticaret yaptığı ülke sayısı 170’i geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle daha önce yaptığı açıklamada “TL ile ihracat ile ilgili çalışmalar konusunda açıkçası bu kadar iyi bir performans beklemiyordum. İhracatın yüzde 5.7’si TL ile. Bu da iyi bir rakam. Rakamı artırmak adına çalışmalarımızı hızlandırıyoruz” demişti.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,
“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.