Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Ülkü TAŞLIOVA

Şafak Baskınından Sonra (IV)

Ülkü TAŞLIOVA Yazar Ülkü TAŞLIOVA
01 Temmuz 2015
Ülkü TAŞLIOVA
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

On sekiz yaşına gelen Kurban Ağa orta boylu kara kuru bir adamdı. Ona “Deli Kurban.” diyorlardı. Oysa o kendine ben ağayım diyordu. Önüne kattıkları koyunlarla dağda taşta dolaşır, o civarı karış karış bilirdi. Verilen her işi layıkıyla yapar, kimseye zarar ziyanı olmazdı. Üstelik bilge sözleriyle insanlara öğüt verir, yaşıtlarını etrafına toplar hikâyeler anlatırdı. Malı mülkü yoktu ama sözünde mertti. Bütün varlığı Agop Emmisinden kalan değneği, hılliği ve köpeği Gollo idi.

Bibisi ölünce hepten kimsesiz kalan Kurban’ ı köylü öylesine içlerine sindirmişti ki, oradaki bütün evler onun evi gibiydi. Canı kimde isterse gider orada karnını doyurur, nerede isterse orada uyurdu. Kimsede onu incitmez, kırmazdı. Her hanenin halkıydı. Delilikle velilik arasındaki çizgiyi sanki o çizmişti. Bazen söyledikleriyle ve izlenimleriyle herkesi susturup kendini dinletiyordu, bazen de en olmadık işleri yapıp ya güldürüyor, ya da insanları kızdırıyordu. En çok da çocukları severdi.” Deli Kurban emmi.” diye seslendiklerinde, şefkatle; “Bu delinin adı Kurban, canı da sizi yaratana kurban olsun” derdi.

Bir keresinde; “Gölde, bir sona kız gördüm. Onunla evleneceğim.” diye tutturmuştu. “Sana köyden bir kız alalım Kurban. Göl sonasından vazgeç.” dediklerinde çok kızmıştı. Elindeki değneğini sallayarak; “Ekmek yediğim eve kem bakmam ben. Agop emmimin değneğini görmüyor musun? Belinizin ortasına indiririm. Deliler.” diyerek bağırıp çağırdı. Birkaç gün sonra da olanları unutup gitti.

Kışın en zor günleriydi. Karla kaplanan bölgede yol, iz kaybolup gitmişti. Birkaç Ermeni tüccar aylar önce getirdikleri hayvanları satmış, sınırdaki köylerine dönmek için yardım istemişti. Köy bakkalında konuşulurken, Kurban ayağa fırlamış “Ben götürürüm, her yer benim. Benden başka sizi kimse götüremez.” diye heyecanlanmıştı. Oraları onun kadar iyi bilen başka kimse yoktu. Yaz, kış, gece gündüz demeden gezip dururdu. Bazen günlerce gelmezdi köye. Soranlara; “Baba dağı/ dolandım baba dağı/ günler aşıp il olsa da / yâddan çıkmaz baba dağı.” diye cevap verirdi.

Köyün ortasındaki yoldan yürürken elindeki değneği sağa sola sallayarak küfür ediyordu. Pantolon paçalarını keçi kılından örülü çoraplarının içine sokarak dizine kadar çekmişti. Ayağına giydiği çarıklar, karda kayınca sırt üstü yere düştü. Değneği elinden kenara fırlayıp, ayakları havaya dikildi. Kalkıp üzerine bulaşan karları silkelerken bir yandan da söyleniyordu.

– Köpoğlunun gâvur dığaları[1] ben size gününüzü gösteririm. Eteğinizi camışın boynuzuna iliştirdiniz. Sizi öyle bir yere götüreceğim ki bir daha dönüşünüz olmayacak.

Üzerini çırptıktan sonra gözü değneğini aradı. Biraz ileride olduğunu gördü gidip aldı.

  • Gollo… gollo gel. diye köpeğine seslendi.

Köpek yanına gelince;

– Haydi gidelim. Kardan kapalı yollarda, gâvurlara yol gösterelim. Bir yol göstereceğim ki onlara bir daha dönemeyecekler gollo. Yanında kuyruk sallayarak yürüyen köpeğiyle, köy bakkalına doğru yürüdüler.

***

Tipide savrulan kar, duvar diplerine birikmiş adam boyunu aşmıştı. Üstelik günlerdir süren yağış yeryüzünde ne bir siyah nokta, ne de bir iz bırakmıştı. Her yer beyaza belenmişti.

Kapı aralığından başını uzatan Kurban; “Gözümü kamaştırdın kar. Senin de gözün yansın emi.” diyerek odaya döndü, sönmüş sobadan aldığı isi gözlerinin altına sürdü. Bibi oğlunun evinden çıkarak, sırtında hıllik elinde değneğiyle yürüdü. Aşır dayının evine geldiğinde, kıyamet kopuyormuş gibi kapıyı aralıksız yumrukladı; “İçeriden kimdir o?” diyen Aşır Dayıya; “ Benim Kurban Ağan. Onları götürmeye geldim.” diye cevap verdi. Kapı açılınca içeri girdi. Yerinde duramıyordu; ”Tez olun hele, iki şafak yolumuz var.” dedi.

***

O sabah yola çıktıklarında, gökyüzünün berrak maviliği ve yeryüzünün lekesiz beyazlığından başka hiçbir renk yoktu. Kar üstünde parlayan güneş ışıkları, kamaşan gözleri acıtıyordu.

Önde yürüyen Kurban’ ı köpeği Gollo ve arkasından gelen üç Ermeni tüccar takip ediyordu. Dizlerine kadar yükselen karları elindeki değneği ile yoklayarak ilerliyordu. Güneş öğle vaktini gösterince dönüp arkasına baktı. ”Tez olun hınzırın balaları, bir arpa boyu yol gelmişiz.” diyerek çıkıştı. Uzun boylu olan ileri atılarak; ”Bir daha söversen seni burada öldürürüm deli.” dedi. Kurban adamın dediğine içerlenmiş; “Sen akıllıysan niye dalımca geldin. dığa.” diye cevap vermişti. Uzun boylu iyice sinirlenmiş Kurban’ ı karlar arasında yere yatırarak tekmelemişti. Elindeki değneğini birkaç kez savurunca adamın bacaklarına gelmişti. Diğerlerinin araya girmesiyle kavga bitmişti. ”Ben geri dönüyorum.” diye tutturan Kurban’ ın gönlünü almışlardı.

Bata çıka yürüdükleri yolu kısaltmak için karla örtülü gölün üzerinde ilerliyorlardı. Oranın göl olduğunu bilmeyen adamlar ise ses çıkarmadan arkada yürüyorlardı.

Vakit ikindiyi bulunca kar yağışı tekrar başlamış, sanki gökten yere tül perde inmişti. Arkalarında bıraktıkları ayak izleri çabucak kapanıyordu. Görünürde ise tek bir canlı yoktu. “Kurdun kuşun bile yuvasından çıkmadığı bu havada biz bir delinin arkasına takılmış gidiyoruz.” diyen adama arkadaşı, Ermenice bir şeyler söyleyerek susturdu.

“Anlamadım sandınız. Ama ben sizin dilinizi biliyorum. Agop Emmim öğretmişti.” dedi sessizce. “Ben deliyim öyle mi? Sizin yaptıklarınızı unuttum mu sandınız? Şimdi deli size neler yapacak göstereceğim,” diye içinden geçirerek kar yağışı altında önde yürüdü.

Donmuş gölün üzerindeki yürüyüşleri ara vermeden devam etti.

Önde Gollo, arkasında Kurban Ağa, onun arkasında da üç Ermeni Tüccar yürüyordu. Gollo delirmiş gibi sağa sola koşuyordu. Birden bir çatırtı sesi, ardından da bağırmalar duyuldu. Kurban arkasına dönüp baktığında üçü de kırılan buzun arasından gölün içine düşmüş debeleniyordu. ”Balıkçıların açtığı oyuk bu, yeni buzlanmış, üzerini de kar kapatmış ondan görmedim her hâl.” diyerek balıkçılara küfür etti.

Kurban oyuğun kenarında durarak bir müddet çırpınan adamları seyretti. “Boğulun geberin burada köpoğulları. Ama yokkk. Siz balıkları da murdarlarsınız. Mundar Allah vurmuşlar. Siz donana kadar burada bekleyeceğim sonrada çıkarıp karın üzerine uzatacağım kurt kuş yesin sizi.” diyerek karların üstüne oturdu. Biraz onların yalvarışlarını seyretti babası aklına geldi. “Benim anamı, babamı köyümüzdeki bütün akrabalarımı siz öldürdünüz. Ben hepsini gördüm ve hiç birini unutmadım.” dedi. Başını yukarı kaldırıp yüzünü gökyüzüne çevirdi. İri iri yağan kar altında, tanelerinin yüzüne düşüşünü ruhunda hissetti. Derin nefes alarak sırt üstü karın üstüne uzandı. Annesini, babasını düşünürken gözünden süzülen yaşlar kulaklarına iniyordu. Sonra yuvarlanarak yüzükoyun uzandı. Üzerine yağan kar altında ağladı ağladı…

Bir müddet sonra yerinden kalktı. Bulaşan karları silkeledi, hılliğini çırparak sırtına giydi. Değneğini eline alarak adamlara doğru yürüdü.

Oyuğun kenarına tutunmuş; “Bize yardım et.” diye yakarıyorlardı. Başuçlarında ayakta duran Kurban ne dediklerini dinlemeden çırpınışlarını seyretti.

Değneğini uzattı; “Tut ucundan köpoğlu sırayla çekeyim sizi. Burada bırakıp gitmeyi çok düşündüm ama sizin yaptıklarınızı ben yapamam ki. Üstelik Kurban bu işi yapamadı adamları öldürdü derler. Ha birde bibim derdi ki ‘Attığına göre taş olsun, yardığına göre baş olsun.’ Ben de hak veriyorum taşım sizden kıymetli, bu kötü başlara vurmam ben.” dedi.

[1] Rus delikanlısı. (Yörede küfür olarak kullanılır)

Paylaş
Etiketler: DeliGolkurbanrus
Önceki Yazı

Trans Yağları Bitiren Bilim Adamı

Sonraki Yazı

Birleşik Demokrat Parti Hareketi

Ülkü TAŞLIOVA

Ülkü TAŞLIOVA

İlişkili Yazılar

Kervan
Edebiyat

Kervan

04 Aralık 2023
5k
Ben Büyüttüm Seni
Şiir

Ben Büyüttüm Seni

04 Kasım 2023
5k
Hiç
Öykü Tefrikaları

Hiç

26 Ekim 2023
5k
Damgalı Deli Çoban
Öykü Tefrikaları

Damgalı Deli Çoban

06 Ekim 2023
5k
Sonraki Yazı

Birleşik Demokrat Parti Hareketi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap