Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Sıddık S. ALTUNBAŞ

İrdelenmesi Gereken Hususlar!

Sıddık ALTUNBAŞ Yazar Sıddık ALTUNBAŞ
02 Temmuz 2015
Sıddık S. ALTUNBAŞ
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Taze bir haber: “Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde bir düğün töreninde atılan havai fişekler, 250 hektarlık buğday tarlasının kül olmasına neden oldu.”

Eski bir hadise: Bundan -yanılmıyorsam-

beş altı yıl evvel ‘merdivenaltı’ tabir edilen bir havai fişek imalathanesinde meydana gelen patlamada ölen, yaralanan insanlar olmuştu.

Ve vaka-i âdiyeden hadiseler: Bu mendebur patlak yüzünden kuşlar depresyona giriyor, düşük yapıyor, korku ve panikle yurtlarını yuvalarını terkediyorlar, aile saadetleri sönüyor hatta ölüyorlar. Sebep? Nasıl yas tutacağını, nasıl gülüp nasıl eğleneceğini bilmeyen bizim gibi nâdânlar yüzünden.. Düğünde, dernekte, şenlikte silaha başvurularak yapılan pervasızca kutlamaların bir gömlek hafif ve ‘sosyetik’ versiyonu olan havai fişek atma merakı yüzünden..

Biz daha firez (anız) yakmanın yanlışlığını bertaraf edememişken yeni yeni menfi âdetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Başlangıçta masum bir faaliyet ya da eğlence gibi görülen bu gibi tasarrufların hiç de öyle olmadığını çok geçmeden sebep oldukları gailelerden anlıyoruz ama bir kere toplum nezdinde revaç bulup yaygınlaşmış oluyor.

Hayat dediğimiz akış sürdükçe bu neviden irili ufaklı menfi durumlar, davranışlar, alışkanlıklar da olacak; bir kısmının modası geçip tarihe karışırken bir taraftan da var olanlara yenileri eklenecektir. Tam bu noktada ideal olan, yönetici aklın her bir durum için işin sonunun nereye varabileceğini isabetle öngörüp zamanında gerekli kısıtlamaları yapmasıdır.

Ama bizde öyle olduğuna dair elimizde fazla karîne yok, tam tersi “ba’de harabül Basra” denecek kadar iş işten geçmedikçe, maddi/manevi/ahlaki/toplumsal kayıplar derinleşip can yakacak kerteye varmadıkça, duruma vaziyet etmesi gereken zevatın ve ilgili kurumların kımıldaması pek âdetten değil. Mekanizmada sebebini tam tahlil edemediğim(!) bir atalet olmakla beraber, bu gibi meselelerin sorumluluğunu uhdesinde taşıyanlarda bu feraseti yeteri kadar görmekte de zorlanıyoruz.

Kadim zamanlardan beri böyle miymiş? Şimdi vereceğim örnek, sanki yönetici aklın toplumun gerisinde kalmadığı zamanlar da yaşandığını düşündürtüyor.

Örneğimiz 1882 tarihli bir belgeye dayanıyor. O yıllarda Bursa Valisi olan Ahmed Vefik Paşa bir “buyruldu” yayınlayarak buyuror ki (özetle ve mealen); “Araba tekerlerinin katran ve yağ sürülerek kolaylıkla işletilmesi mükerreren buyuruldularla ilan ve tenbih olunduğu halde el-yevm bu usûle riayet olunmadığı görülmektedir. Katran sürülmemiş tekerleri gacır gucur öten araba görüldüğünde sahibi uyarılsın, katran sürülmesi sağlansın ve beş kuruş para cezası alınsın. Ayrıca hangi köyden geldiği araştırılsın, o köyün muhtar ve ihtiyar heyeti ve zenginlerinden önde gelen beş kişiye de, bu işin önemini ahaliye anlatıp emrin uygulanmasını sağlamadıkları için  beşer beşlik nakit para cezası verilsin. Sakın ha, kimse tekerleri yağlanmamış katransız araba ile yola çıkayım demesin!” (Bkz: http://sinanculuk.blogspot.com.tr/2012/09/sakin-ha-arabanin-tekerini-katranlayip.html)

O dönemin bir nevi gürültü kirliliği yönetmeliği diyebileceğimiz bu belge gösteriyor ki, öyle her aklına esen etrafı rahatsız edecek şekilde iş göremiyor. Ya şimdi öyle mi? Gecenin geç saatlerine kadar komşuları illallah ettirecek düğün şamataları, trafikte sürücülerden kaynaklanan rahatsız edici motor/müzik/korna sesleri gırla gidiyor.. Daha vahimi kısa bir süre önce geride bıraktığımız, sesli taciz hüviyetine büründüğünde çoğunluğun hemfikir olduğu seçim propaganda araçları.. Vahim olan; bunu bize reva görenlerin, aynı zamanda bizi yönetmeye ve dolayısıyla bizi böyle şeylere maruz kalmaktan kurtarmaya talip olan siyasetçi esnafının bizzat kendisi olmasıdır!.

Ahmed Vefik Paşa ve o kıratta yöneticileri bir daha geri getiremeyeceğimize göre densizlik edenleri hizaya sokacak Ahmed Vefik Paşaları kendi içimizden çıkarmak durumundayız. Benim gözlemlerim şunu gösteriyor; sanırım yetkili makamlarımız ‘âsâyiş’i yalnızca ya da ağırlıklı olarak güvenlik boyutuyla ele alıyor olmalılar ki meselenin huzur ve ‘âsûde’ bir ortam sağlama kısmı yetersiz kalıyor.

Halihazırda toplumun huzur ve güvenliğini sağlama hususunda sorumluluk mevkiinde olan idarecilerin, bu aşırılıklardan rahatsız olduğu halde seslerini yeteri kadar duyuramayan mazbut insanların nabzını iyi tutması gerekir diye düşünüyorum. Yasal sorumluluklarını hakkıyla yerine getiren, işinde gücünde insanların zaman zaman taciz derecesine varan densizlikleri sineye çekmek durumunda bırakılmalarının toplumsal dokunun selameti bakımından da sakıncalı olduğunu iz’an ve basiret sahipleri takdir edecektir.

Paylaş
Etiketler: asayiş ve huzurgürültü kirliliğihavai fişekkutlama çılgınlığı
Önceki Yazı

Konfederesyon Kraliçesi

Sonraki Yazı

Kırmızı Et İsyanı

Sıddık ALTUNBAŞ

Sıddık ALTUNBAŞ

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

İlişkili Yazılar

Sıddık S. ALTUNBAŞ

16 Nisan; Değişecekler Ve Değişmeyecekler

15 Nisan 2017
5k
Sıddık S. ALTUNBAŞ

Döküldük Bitti Mi?!

05 Nisan 2017
5k
Sıddık S. ALTUNBAŞ

15 Temmuz Vartası

01 Eylül 2016
5k
Sıddık S. ALTUNBAŞ

Sosyal Medya Nereye Koşuyor?

27 Mart 2016
5k
Sonraki Yazı

Kırmızı Et İsyanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap