Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Ocak 30, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Resul KURT (Dr.)

Torba Kanunda Kimlere Müjde Var

Doç.Dr. Resul KURT Yazar Doç.Dr. Resul KURT
12 Nisan 2015
Resul KURT (Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş
TBMM’ de kabul edilen ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayınlanmasını beklediğimiz son

“Torba Kanun”da toplumun tüm kesimlerine önemli yenilikler, müjdeler var. Bu değişiklerin önemli bir kısmı esasen toplumun mağdur kesimlerinin mağduriyetinin giderilmesi ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacını taşıyor. Bugün köşemizden bu önemli değişikliklerin bir bölümüne yer verelim istedik. İşte yapılan yenilikler:
Seyyanen zam geliyor
Hem Ak Parti’nin Kurucu Genel Başkanı ve Lideri Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hem de Ak Parti’nin Genel Başkanı ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun her zaman büyük bir değer atfettiği ve sorunlarının çözümünde duyarlı oldukları iki kesim var, engelliler ve yaşlılar. Ak Parti’nin iktidar olduğu ilk günden bu yanan yaşlılar ve engellilere yönelik çok sayıda önemli düzenleme yapıldı.
İşte bu değerin bir sonucu olarak torba kanunla SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine Temmuz ayı ödeme döneminde yapılacak artıştan sonra, dosya bazında ödenmesi gereken tutar esas alınmak suretiyle bin lira ve altındaki gelir ve aylıklara 100 lira, bin liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da bin 100 lirayı geçmeyecek şekilde seyyanen zam yapılacak.
 
65 yaş aylığı artıyor
Yine bu değerin bir sonucu olarak torba kanunla 65 yaş aylığı da 145 liradan 200 liraya çıkarılıyor. 2002 yılı Aralık ayında 24 TL olan 65 yaş aylığının bugün 200 TL’ye çıkarılmış olması Ak Parti hükümetlerinin yaşlılara verdiği önemi ve değeri açık bir şekilde göstermektedir.
Emeklinin destek primi düşüyor
Emekli olduktan sonra işyeri açarak veya ticari faaliyetini devam ettirenlerin emekli maaşlarından sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. İşte emeklilik sonrası Bağ-Kur kapsamında olmayı gerektiren ticari faaliyette bulunanların SGK’dan aldıkları emekli aylıklarından kesilen yüzde 15’lik Sosyal Güvenlik Destek Primi oranı yüzde 10’a düşürülecek. Bu uygulama Temmuz’da başlayacak.
 
3 çocuğu olana vergi yok
Asgari geçim indirimi, yüzde 5 olan üçüncü çocuk için yüzde 10’a çıkarılacak, sonrakiler için yüzde 5 olarak uygulanacak.
Böylece, evli, eşi çalışmayan ve üç çocuklu bir çalışan, asgari ücret üzerinden gelir vergisi oranında asgari geçim indiriminden yararlanabilecek.
 
Babaya doğumda izin var
Bizim de bu köşeden birkaç kez dile getirdiğimiz önemli bir sorundu babalık izni.
Gerçekten de eşi doğum yapan memura ve gazeteciye karısının doğum yapması halinde babalık izni verilirken İş Kanununda babalık izni düzenlenmediği için erkek işçinin babalık izni işverenlerin insafına bırakılmıştı.
İşte bu sorun da çözüldü ve artık işçiye evlenmesi, evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün, eşinin doğum yapması halinde 5 gün ücretli izin verilecek.
Engelli talep ederse yer değiştirecek
Kamuda sürekli işçi kadrosunda görev yapan ve en az %40 oranında engelli işçiler ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan işçiler, engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak kurum içi yer değiştirme talebinde bulunabilecek.
BAĞ-KUR borçları siliniyor
Daha önce bu köşemizden de duyurduğumuz üzer, yaklaşık 1.5 milyon BAĞ-KUR’luya sigortalılığını dondurma imkanı veriliyor. Borçlar silinecek, hizmet süresi askıya alınacak. Bu kişiler ve aileleri sağlıktan yararlanmaya başlayacak, prim günü yetiyorsa emekli olabilecek.
Elbette bu konu bir çok kişiyi ilgilendiren önemli bir konu. Buradan hatırlatalım, sigortalılığın dondurulması hakkından yararlananlar ileride diledikleri takdirde bu haklarını yeniden kullanabilecekler. Özellikle iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili önemli değişiklikler de yapıldı. Bunları da bir sonraki yazımızda ele alacağız.
SORULARA CEVAPLAR

Emeklinin maaşından kesinti yapılır mı?

Okurumuz Ahmet Demir “Emekli olmayı düşünüyorum. Emekli olup çalışmaya devam edersem emekli maaşımdan bir kesinti var mı?” diye soruyor. Emekli olup çalışmaya devam edilmesi halinde sosyal güvenlik destek primi ödenmesi gerekiyor. Emeklilik sonrası bir işyerinde SSK’lı olarak (işçi) çalışanların emekli maaşlarından bir kesinti yapılmaz. Yani emekli olup işçi olarak çalışanlar (4/a sigortalısı- SSK’lı) işyerinden aldıkları ücretten sosyal güvenlik destek primi ödenir, SGK emekli maaşlarını tam alırlar. Ancak, emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında olmayı gerektiren ticari faaliyette bulunanların SGK’dan aldıkları emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilir.

Bir yılını doldurmayana izin yok?
Okurumuz Sedat Doğan “Bir işyerinde 8 aydır çalışıyorum. Temmuz ayında arkadaşlarımla yurtdışı tatiline gitmek istiyorum. İzin hakkım var mıdır?” diye soruyor.
İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilmektedir.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,
Az olamaz. Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanmaktadır.
Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Yıllık izne hak kazanmak için gerekli bir yılı doldurma şartını yerine getirmediğiniz için izin hakkınız bulunmamaktadır. Ancak en az bir yıl çalıştıktan sonra işverenle birlikte belirleyeceğiniz uygun bir tarihte yıllık izin kullanabilirsiniz.
Paylaş
Etiketler: bağ-kuremeklilerSSKtbmmTorba kanun
Önceki Yazı

İsrail de Sünni mi?

Sonraki Yazı

Polis Günü Kutlama Mesajı

Doç.Dr. Resul KURT

Doç.Dr. Resul KURT

1500 dollar loan today

İlişkili Yazılar

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”
Ekonomi & Finans

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”

30 Eylül 2023
5k
İkale Sözleşmesi
Ekonomi

İkale Sözleşmesi

27 Eylül 2023
5k
Stajyerlerin SGK Bildirimi
Ekonomi

Stajyerlerin SGK Bildirimi

23 Eylül 2023
5k
Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri
Ekonomi

Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri

16 Eylül 2023
5k
Sonraki Yazı

Polis Günü Kutlama Mesajı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Suskun Ve Sessiz

Kürsüde Az Ses, Çok Mana

30 Ocak 2026
Toplumsal Cinsel Problem

Toplumsal Cinsel Problem

30 Ocak 2026
Vatandaşın Alım Gücü Azaldı

Türkiye Yüzyılı

30 Ocak 2026
Ailenin Dönüşümü

Ailenin Dönüşümü

30 Ocak 2026
Gece Aforizmaları (l)

İstanbul Üçlemesi Dolmabahçe Sarayında

30 Ocak 2026
Gurbete Arzuhâl

Gurbete Arzuhâl

30 Ocak 2026

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap