Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Ocak 31, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Yüksel MERT

Batanları Sevmem!

Yüksel MERT Yazar Yüksel MERT
03 Nisan 2014
Yüksel MERT
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Her insan, hangi kültür ve inanç toplumunda bulunursa bulunsun; mükellef çağına ulaştıktan sonra, doğru muhakeme gücüyle bütün kainatın bir Sahibi ve Yaratıcısı olduğunu bilmekle ve iman etmekle mükelleftir.

Allah’ı bulmak ve bilmek aklın vazifesidir.

Ancak kendilerine Peygamber tebliği ulaşmayanlar, imanın diğer erkânı ve ibadetler hususunda elbette sorumlu olmazlar.

Kuran’da Hz. İbrahim’in (as) akli muhakeme yoluyla Allah’ın varlığını nasıl bulduğu hikâye edilir. Yıldızlara, Ay’a ve Güneş’e tapan bir toplumda Hz. İbrahim’in (as) yıldızları, Ay’ı ve Güneş’i sorgulayarak ve muhakeme ederek, yakini bir bilgiye ve imana ulaşması, insanlık tarihi açısından önemli bir ibret levhasıdır.

Kuran, Hz. İbrahim’e (as) yakini bilgiye kavuşması için böyle bir sorgulama usulü ile göklerin ve yerin hükümranlığının gösterildiğini kaydeder. ( En’am Suresi, 75) Hz. İbrahim (as) bir gün, “Gece basınca bir yıldız gördü. ‘İşte benim Rabb’im.’ dedi. Yıldız batınca, ‘Batanları sevmem.’ dedi. Ay’ı doğarken görünce, ‘İşte bu benim Rabb’im!’ dedi. Ay batınca, ‘Rabb’im beni doğruya eriştirmeseydi, andolsun ki, sapıklardan olurdum!’ dedi. Güneşi doğarken görünce, ‘İşte bu benim Rabb’im! Bu daha büyük!’ dedi. Güneş batınca, ‘Ey milletim! Doğrusu ben ortak koştuklarınızdan uzağım!’ dedi.” (En’am Suresi, 76,77,78)

Genç bir muhakeme ve zekâ fırtınasına sahip olan Hz. İbrahim (as) bir yandan etrafındaki hâdiseleri sorguluyor, diğer yandan da kavmine “doğru muhakemeyi” öğretiyordu.

Muhakemesinde her kademede bir adım daha Allah’a yaklaştı.

Birinci kademede batanların ve ufûle gidenlerin Rab olamayacağına intikal eden Hz. İbrahim (as), diğer kademelerde bu kanaatini artırdı ve yakinini güçlendirdi. Ay’ı daha parlak gördüğünde “belki bu olabilir mi?” demişti.

Fakat Ay da batınca biraz daha düşündü ve Allah’ın kendisini doğruya eriştireceğine dair bilgi ve kanaatini güçlendirdi, Ay’dan vazgeçti.

Üçüncü kademede Güneş daha parlaktır, daha caziptir, daha göz alıcıdır. “Belki bu olabilir mi?” derken, Güneş’in de batışı Hz. İbrahim’in (as) dimağında bomba gibi fırtınaların esmesine neden oldu. “Rab olan batar mı? Yaratıcı olan ufule gider mi? Hükümran olan tasarruftan vazgeçer mi? Sahip ve Malik olan, varlıkların tedbirini ve idaresini başka ellere bırakır mı?”

Hz. İbrahim (as) Güneş’in batmasıyla birlikte kendisine geldi ve “Ey kavmim! Siz batanları ilâh edinmişsiniz.

Oysa Allah her an hâkimdir, batmaz, hayatı son bulmaz, bizden ayrılmaz, ufule gitmez.” manasını hissederek “doğru imana” yakinen ulaştı, kavmine de doğru imanı gösterdi.

ATATÜRK KÖŞESİ Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür. DÜŞÜN-TAŞIN – Savaşın iyisi, barışın kötüsü yoktur.

GÖNDERMELER

-Adana Valisi Hüseyin Avni COŞ’un; “El birliğiyle, bu seçimlerin, (inşallah) Adana’mıza ve Türkiye’mize yakışır bir şekilde en uygun, en özgür, en tarafsız ve huzurlu bir şekilde yapılması için bütün tedbirler alınmıştır.” Mealindeki güven veren mesajını duymayan var mı?

-Söylenenlerin aksine, Atatürk caddesini Kenan Evren’e bağlayan Şehit Mustafa SARI adının verildiği Alt Geçit’in Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni ALDIRMAZ tarafından mütevazı bir törenle trafiğe açıldığından haberiniz var mı?  

-Bir seçim sürecinin daha sonuna geldiğimizi, bu seçimlerin Vatana, Millete barışa vesile olması temennimize katılamayan var mı?

-Dün Sürmanşete konuk olan Adana Şehremini Aytaç DURAK’ ın bazı yorumlarına CHP’lilerden aşırı derce de eleştiriler geldiğini biliyor musunuz?

-Bu seçimde Savaş ve Barışı oylayacağız diye köşe yazsısı yazan Cendere Üyesi Hüseyin BAYRAK’ın, bu ajite başlıklı köşe yazısından bile akıl sağlığının a-normal olduğunu bilmeyen var mı? 

-Her gün köşe yazısı yazdığım, Adana Medya Gazetesine gönderdiğim Özel Haber’lerimin patronu paranteze alırsam personel tarafından özenle dikkate alınmamasının hikmet ve sebebini merak ettiğimi bilmeyen var mı?

-Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah TORUN’un paket olarak yayınladığım programına canlı zannederek yüzlerce mesajlar geldiğini biliyor musunuz?

-Kur’an’ın zinhar gündeme getirmediği ve 4 şahit prensibiyle adeta yasakladığı namahrem olayları sosyal medyada arz-ı enam ettirenlerin DİN ile, İMAN ile, İRFAN ile, İZAN ile uzaktan yakından alakalarının olmadığını bilmeyen var mı?

-Yıllardır öpüşmeme yasağı  konusunda bir fenomen olan Adana Şehremini Aytaç DURAK’ ın, kendisini tebrik eden hanım bir hayranı tarafından kameralar önünde yanaklarından öpülmesinden sonra bu yasağı serbest bıraktığı duyumlarımız doğru mu?

Paylaş
Etiketler: Allah’ı bulmakiman etmekinançkültürtoplum
Önceki Yazı

Yazarımız Harika Ufuk’un İmza Günleri Devam Ediyor

Sonraki Yazı

Meme Taramaları İşe Yaramıyor

Yüksel MERT

Yüksel MERT

İlişkili Yazılar

Yüksel MERT

Ceyhan Şehremini Aemdar Öztürk’e Mertçe Çağrımızdır!

10 Haziran 2017
5k
Yüksel MERT

Gönlüm Zirvede Dedim Ya!

23 Nisan 2017
5k
Yüksel MERT

Hayata Gülser

21 Nisan 2017
5k
Yüksel MERT

İcradan Mal Almak!

18 Nisan 2017
5k
Sonraki Yazı

Meme Taramaları İşe Yaramıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Tərcümeyi – Hal

Tərcümeyi – Hal

31 Ocak 2026
Ünye Döner Çeşme Meydanı

Ünye Döner Çeşme Meydanı

31 Ocak 2026
Herkese ‘Kelle’ Gerek

Günce

31 Ocak 2026
Müzisyen Kardeşler

Müzisyen Kardeşler

31 Ocak 2026
Suskun Ve Sessiz

Kürsüde Az Ses, Çok Mana

30 Ocak 2026
Toplumsal Cinsel Problem

Toplumsal Cinsel Problem

30 Ocak 2026

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap