Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Akdeniz Diyeti Kolesterol İlaçlarından Daha Faydalı

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA Yazar Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA
27 Şubat 2013
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İspanya’ da yaşları 55-80 arasında değişen 7 bin 447 kişinin 5 sene süreyle takip edilmeleriyle yapılan araştırmada‘Akdeniz diyeti uygulayanlarda kalp krizi, felç ve ölüm riskinin yüzde 30 daha az olduğu’ tespit edildi (1).

Araştırma üç farklı diyetin uygulanması suretiyle gerçekleştirildi.

untitledBirinci grupta yer alanlara düşük yağlı diyet, ikinci gruptakilere günde 30 gram kuruyemiş (15 gram ceviz, 7.5 gram fındık ve 7.5 gram badem) ağırlıklı, üçüncü gruptakilere ise haftada 1 litre sızma zeytinyağı ağırlıklı Akdeniz tipi diyet uygulandı.

Akdeniz diyeti uygulayanlar bol sebze, meyve, balık yediler ve yemeklerde şarap içtiler; beyaz ekmek yemelerine izin vardı ama kırmızı ve işlenmiş et yememeleri istendi.

Düşük yağlı diyet grubundakiler ise az yağlı mandıra ürünleri, ekmek, patates, meyve, pirinç, sebze ve yağsız balık yediler; yağ, unlu mamuller, kuruyemiş, kırmızı ve işlenmiş et ile yağlı balıklardan uzak durmaları talep edildi.

Yüzde 57’ si kadın olan katılımcılarda tip 2 diyabet, hipertansiyon, sigara tiryakiliği ve kolesterol yüksekliği gibi kalp-damar hastalıkları için en başta gelen risk faktörleri vardı.

Deneklerin tümü de aşırı kilolu veya obez idi ve ortalama vücut kitle endeksi 30 veya ona yakın bir değerdeydi.

Katılanlara total kalori kısıtlaması tavsiye edilmemiş olmakla beraber Akdeniz diyeti uygulayanlar günde 200 kalori daha fazla almış oldular; denekler fiziksel egzersize teşvik edilmediler.

Araştırmanın sonunda 288 kişide kalp-damar hastalıklarıyla ilgili hadiseler ortaya çıktı; bunların 109’ u yağsız diyet grubunda, 96’ sı sızma zeytinyağı grubunda ve 83’ ü de kuruyemiş grubunda görüldü.

Tek tek kalp krizi, felç ve ölümlere bakıldığında sadece Akdeniz diyeti ve felç arasındaki ilişki istatistikî olarak mânâlıydı; felç riski, zeytinyağı ağırlıklı Akdeniz diyeti uygulayanlarda yüzde 33 ve kuruyemiş ağırlıklı diyet yapanlarda ise yüzde 46 az bulundu.

Diyet ilaçtan daha iyi

Araştırmanın başı olan Ramon Estruch şunları söylüyor (2):

“Bu, Akdeniz diyetinin kalp krizi ve felçlerin önlenmesinde faydalı olduğu teorisini destekleyen ilk geniş kapsamlı araştırmadır.

Total yağdaki değişiklikler çok küçüktü ve en büyük fark insanların yedikleri yağın tipindeydi.  

Akdeniz diyetinin müspet tesirlerinden sorumlu olan muhtemelen sızma zeytinyağı ve kuruyemişlerdi.

Kalp-damar hastalıklarından ölümlerin Akdeniz ülkelerinde Kuzey Avrupa ve Amerika’ ya göre daha az olmasının sebebi de Akdeniz diyeti olmalıdır.

Biz diyetin ilaçtan daha iyi olduğunu düşünüyoruz.

Akdeniz diyetinin hiçbir yan etkisi de yoktur”.

İngiliz Kalp Vakfı’ ndan Dr. Mike Kanpton da araştırma ile ilgili olarak şu görüşleri dile getiriyor:

“Bu uzun süreli büyük araştırma Akdeniz diyetinin kalp sağlığı için çok faydalı olduğunu, kalp krizi ve felçleri önlediğini gösteriyor.

Bunlar yeni şeyler olmasa da Akdeniz diyetinin kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını gösteren araştırmalar gözleme dayalıydı.

Bu çalışma ise bilimsel bakımdan daha değerli çünkü katılımcılar uzun süre takip edildi; verilen diyete uyup uymadıkları laboratuar tahlilleriyle denetlendi.

Sağlıklı bir hayat için tuz, doymuş yağlar ve şekerden fakir dengeli bir diyet uygulanmalıdır ama Akdeniz diyetinin ilacın yerini tuttuğunu söylemek de mümkün değil”.

Colorado Üniversitesinden Robert Eckel de “Diyetle risk azalması statinlerle elde edilenler kadar ama bu çalışmada diyetle statin ve tansiyon ilaçlarını kıyaslanmıyor. Hastalar bu sonuçlara bakarak ilaçlarını kesmemeliler” diyor.

Akdeniz diyeti

Araştırmacılar Akdeniz diyetini ‘bol zeytinyağı, meyve, sebze, kabuklu kuruyemiş, tahıl; bundan daha az balık ve kümes hayvanları; çok az da mandıra ürünleri, kırmızı et, işlenmiş et, tatlı ve yemeklerde bir miktar şarap’ şeklinde tarif ediyorlar.

Amaç kilo kaybı olmadığı için deneklere sıkı mönüler veya kalori hedefleri verilmiyor; bu sebeple de iki sene içinde çalışmadan sadece yüzde 7 katılımcı ayrılıyor. Düşük yağ grubundan ayrılanların sayısı Akdeniz diyeti uygulayanların iki misli kadar oluyor.

Kabuklu kuruyemişler ve sızma zeytinyağı ücretsiz olarak temin edildi. Zeytinyağı olarak da çok az işlenmiş ve daha fazla besin öğesi bulunan sızma yağ verildi.

Bağımsız gözlemciler çalışmayı her iki Akdeniz diyetinde olanlarda daha az problem ortaya çıktığı için beş sene sonra durdurdu.

Araştırmayı yapanların gıda, şarap ve diğer endüstri grupları ile sıkı bağları olmakla beraber sponsorların çalışmanın dizaynı, analizi ve yayınlanmasında rollerinin olmadığı vurgulanıyor.

Gelelim neticeye

BİR: Endüstrinin maniple ettiği tıp bilimi kalp-damar hastalıklarının ve komplikasyonlarının önlenmesinde ilaçtan daha etkili ve üstelik hiçbir yan etkisi olmayan yöntemlerin olduğunu eninde sonunda kabul etmek zorunda.

Bizim Cleveland’ lı meşhur kalp uzmanımız Prof. Dr. Murat Tuzcu’ nun Milliyet’ teki satırları adeta bir ‘kolesterol haplarına vedaya alıştırma’ yazısı (3).

Sayın Tuzcu’ nun bundan sonra ‘statinlerin sanıldığı kadar etkili olmadığını, aksi tesirlerinin sanılandan fazla ve tehlikeli olduğunu’ anlatacağını, daha sonra da ‘Galiba statin kullanmamak daha doğru’ tadında bir yazı kaleme alacağını tahmin ediyorum.

Bakalım bizim ‘statin meftunları’ nasıl kıvıracaklar?

İKİ: Bu araştırma, benim kilo ve vücut kitle endeksini değil ‘kaliteli gıdalarla sağlıklı beslenmeyi’ önemseyen teorimi de destekliyor.

İspanyol meslekdaşlarıma teşekkürler, zahmet etmişler; yazılarımı okusalardı bu kadar yorulmazlardı.

Onlara, benim her gün iki yumurta, iki bardak ayran, haftada bir işkembe çorbası, ayda bir kelle paça ağırlıklı diyetimle bir çalışma yapmalarını tavsiye ediyorum.

KAYNAKLAR

1. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303?query=featured_home#t=article

2. http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9893580/Mediterranean-diet-as-good-as-statins.html

3. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/02/26/misafir-yazar/tedavinin-iyisi-icin-saglam-kanit-gerekir/

Paylaş
Etiketler: akdeniz diyetidiyetdüşük yağlı diyetkolesterrolsızma zeytinyağı
Önceki Yazı

Tüm Savaşlar Masada Çözülüyor

Sonraki Yazı

İki Büyük Türk : Nerimonav ve Ebilov

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

İlişkili Yazılar

Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Felç Riskini Artırıyor

08 Aralık 2024
5k
Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor

06 Aralık 2024
5k
Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor
Genel Eğitim

Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor

30 Kasım 2024
5k
Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Rezaleti

29 Kasım 2024
5k
Sonraki Yazı

İki Büyük Türk : Nerimonav ve Ebilov

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap