Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Aysun GÜL

Bir Başlangıçtır; “Adayış Risalesi”

Aysun GÜL Yazar Aysun GÜL
31 Aralık 2010
Aysun GÜL
4
402
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bir şifa niyetine okunan her kitap, kalbe ve ruha işleyen ayrı bir huzurdur. Doğrulara ulaştıkça, gerçeklere kucak açtıkça, hayata açık ve Nü tarafından baktıkça, yolu açılır ve ufku genişler insanın. Hayallerin başlayıp, bittiği bir genişlemeyle esner bedenin dünyaya karşı bakışı.

Kitaplar yazıldıkça okuyucunun aklına ve gözlerine emanet bırakılır. Her düşünce kendi tasarladıklarını okuduğu kitaplarda yaşamaya ve anlatmaya başlar. Verilen en güzel emanettir kitaplar lakin kütüphane raflarında kalmayacak kadar da değerlidirler. Değer vererek okuduğumuz bu cümleler kirletilmeden ve akli selim bir şekilde okunduğunda gelecekteki emanet sahiplerini de bulur. Bu nitelikte her beynin her okuduğuna kattığı anlamı düşünerek benim de bu köşemde size aktaracağım olumlu ya da olumsuz kitap eleştirilerim olacak. Kitabın reklamı olmaz kitapları anlatarak tavsiye etmek ayrı bir hassasiyettir. Yazarın duyguları dışında eleştiren kişinin de duygularını yansıtmasıyla okuyucuya ulaşacaktır kitap hakkındaki duygu ve düşünceler. Okuduklarımın bende bıraktığı izleri sizlere yazmak beni çok heyecanlandırıyor. Yıllar öncesi karşılıklı konuşmalarımızda cümle aralarına sıkışan düşüncelerimi şimdi sizlerle paylaşmak onur verici.

İlk anlatacağım kitap, “Adayış Risalesi”, Sayın Mustafa İslamoğlu‘nun kaleminden yıllar öncesi bizlere ulaşan ve hala her kelimesiyle okunma değerinden, tek bir cümle kaybetmeyen bir eser. Gerçekte adayış elindekilerinin kıymetini düşürmeden, bir köşeye atıp kırmadan veya eskiye dair antika misali küçücük kutulara saklamadan “ne işine yarıyorsa”, o işte kullanmaktır, bizlerin bilincin de.

İnsanoğlu asırlardır; “neyi adadık, ne için adadık yada neler için mücadele ettik, kimlere boyun eğdik, kimin niyetine savaştık” vs vb.vd.  gibi binlerce soruyla kovalamaca oynarken, hayata adanmışlığın ruhaniyetini öğrenmeden, gerçek dışı adanmışlık figürleriyle süsleyip sunmuştur, etrafındakilere ve zamana.

“Neyi ne için adamalıyız?” sorusuna cevabı, Mustafa İslamoğlu‘nun kaleminden okumak başka bir anlam kazandırıyor, adayış kelimesine. Adanan ne olursa olsun, kutsal sayılana kutsallaştırılarak adanmalıdır. Temiz ve saf niyetlerle, yerini bulacak şekilde gönderilmelidir sahibine. Tarih boyunca, “hangi dinde olursa olsun, hangi düşüncenin sınırları içinde yaşanırsa yaşansın” insanlar kutsadıkları varlığa kendilerini kabulettirmek için, birçok şey adamışlardır. Lakin adanma kavramını içeriğinden uzaklaştırmayı da geciktirmemişlerdir.

Oysaki Adayış Risalesi’nde de Sayın Mustafa beyin, Meryem’le başlayan adayışı anlatışı karşısında, bu kadar mı bağnazca ve geleneksellikle bağdaştırılan kalıplara oturtulur, adamak diye geçiriyor insan aklından.

Kitaba başlarken, dikkatli bir şekilde seçilen ayeti kerimelerden, insana ait özelliklerin yansıtılmasıyla başlanmaktadır. “Her toplumun bir yol göstericisi vardır.” (13-7), “İnsan kavgacıdır”(18-54)

İlahi vahyin yok edilmesi için yapılan işlerden bahsederken; kitap neshedilmesi, Kur’an-ın tevilinden ve tahsisinden (tahrif edilmesi) bahsetmektedir. Adağın aşamalarını 9 olarak belirtmektedir. Her aşamanın kendine özgü halini tek cümleyle anlatan Mustafa İslamoğlu; “İnsan ille de bir kapıya adanacak yâda adayacaksa bu kapı kendisinden daha değerli, daha yüce birinin kapısı olmalıdır ki değeri elleriyle alçalmış olmasın, harcanmasın, ucuza gitmesin…” diyor.

Binlerce yıl önce putperest kavimler “vesen” olan tanrılarını; şiirlerle, yazılarla, çeşit çeşit yiyeceklerle ağırlar gibi yapar ve ellerinde olanı da ona adarlarmış. Kız çocuklarını bu tanrılara adar diri diri gömerlermiş. Ateşperestlerin ateşe kendilerini atarak, kendileri adamaları gibi vs vb.

Müslüman kadının, kendi çağının kendi toplumunun kendi toprağının kendi mahallesinin kendi ailesinin konumuna göre; Asiye’si, Hanne’si, Meryem’i, Hatice’si, Zeyneb’i ve Fatıma’sı olması için sunulmaktadır, adanası örnekler. Her biri hayatlarından büyük parçalar adamışlardır, adanılması gerekene.

Adayış risalesi’yle adanılması gerekenleri ve adanması gerekeni bilmektir. Bu kitabın okuduğunuza kısa ve öz edebi içeriğiyle insanın kalbine işlediğini göreceksiniz.

Bu kitabı okumanızı öneriyorum, edebi bir dille İslam’ın anlatılışına hayran kalacaksınız.

KİTABIN KÜNYESİ:

KİTABIN ADI: ADAYIŞ RİSALESİ

KİTABIN YAZARI: MUSTAFA İSLAMOĞLU

YAYIN YILI: MART, 1992

YAYINEVİ: DENGE YAYINLARI

SAYFA SAYISI: 144

TÜRÜ-KATEGORİSİ: DİN-EDEBİYAT

DİL YAPISI: Edebi cümlelerde süslenen kıvrak ve akıcı bir üslupla yazılmıştır. Yazarın kelimelere hakimiyetiyle ortaya çıkan sadelik dini figürleri okuyucunun düşüncelerine bırakmıştır.

Paylaş
Etiketler: adamakadanmakadayış risalesimeryemcemustafa islamoğlu
Önceki Yazı

Allahüekber Dağları

Sonraki Yazı

“Omuzumda Hemençe” Yahut Hatıralar…

Aysun GÜL

Aysun GÜL

1977 Trabzon doğumluyum/evli ve bir çocuk annesiyim. yerel bir gazetede ve İnternet bir edebiyat dergisinde yazılar yazıyorum. k.t.u mezunuyum.

İlişkili Yazılar

Aysun GÜL

Kalbin Keşfindeki Mucizevi İlaç: Nefis Terbiyesi

02 Ağustos 2011
5k
Aysun GÜL

İçin İçin İçimizi Kemiren Hatalarımız

31 Temmuz 2011
5k
Aysun GÜL

Dağ Eşkiyalığından Meclis Eşkiyalığına!

29 Temmuz 2011
5k
Aysun GÜL

İnternet Sohbetleri Veba Gibi Sardı Toplumu

23 Temmuz 2011
5k
Sonraki Yazı

“Omuzumda Hemençe” Yahut Hatıralar…

Yorumlar 4

  1. Ahmet Osman Öztürk says:
    15 yıl önce

    İnsan değerli bir varlık.. tabii ki değerini ucuza harcamamalı.. Yazınız için teşekkürler..

    Ressam Ahmet Osman Öztürk

  2. ibrahim hakkı gündoğdu says:
    15 yıl önce

    İnsan en yüce olan tanrıya adanmalı.. ve yaradılmışların en şereflisi insana adanmalı bir de.. Başka nesi değerli ki bu dünyanın.. Yazı ve inceleme güzel.. keyf alarak okudum.. teşekkürler.. selamlar..

    İbrahim Hakkı Gündoğdu

  3. Aysun GÜL says:
    15 yıl önce

    Teşekkürler İbrahim Hakkı hocam. İyi seneler…

  4. Aysun GÜL says:
    15 yıl önce

    Teşekkürler Ahmet bey, Adayış Risalesi gerçekten okunmaya değer bir kitap. İyi seneler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap