Bulvara kurulan üst geçit, ihtiyacı karşılamak amacıyla; “şimdilik” diye yapılmıştı. Kısacası üst geçidimiz; işleme girmişti. Biz yaptık oldu, mantığı bu eserde de geçerli akçeydi.
Üst geçit; dardı, üç kişi yan yana yürüyemiyordu, merdivenleri dik, basamakları da uygun değildi. Tır geçse, üst geçide çarpar ve alıp götürmesi işten bile değildi.
Geçit alel usul yapılmıştı. Mahalleli oyunu verdi ama çalışanı iş başında görüyor desinler diye böyle bir geçit ortaya konmuştu. Halkın hizmetine sunulan geçit, yüklenici firmaya da bakarak tenkit ediliyordu. Çünkü bu firmanın yaptığı hiçbir deşer doğru değildi.
Üst geçit, “ucube” kelimesiyle tanımlanabilirdi. Gözden ırak olsun diyenler, geçmeye resmen korkuyorlardı. Onun yerine alt geçit olsaydı, diyenler çoğunluktaydı. Gelişigüzel yapılan, eserler, bir şekilde elde patlıyordu.
Ucube geçit, toplumsal tepkiye neden olsa da hiçbir iyileştirme çalışmaları yapılmıyordu. Demek ki alan da satan da memnundu. Geçide bakıp da korkmadan geçen olamazdı. Onun için “korku geçidi” adını almıştı.
Allah göstermesin geçidin, ilk basamağında bile içime giren korku, gün boyu sürüyordu. Yalnız top sahasına gitmede yolu kısalttığı için tercih ediyorduk.
Mimar gözüyle üst geçit; gülünçtü. Böyle bir yapıyı halkın önüne koymak, bilgisizlikten öteye ihanettir, deniyordu.
Okuldan çıktım ve top sahasına gittim. Geçitten dizlerim titreyerek geçtim. Öğrenciler tatlısına maça başlayacaklardı. Hakem kuralları açıklıyordu. Her iki takımı da alkışladık. Onlar da hakemi bırakıp beni alkışladılar. Nedeni; takım elbiseli olmamdı.
Top sahasında takım elbiseli…
Maçın ikinci devresini izlemeden geri döndük. Üst geçitten ikinci geçiş korkusu yaşayacaktım ki, arkadaş arabayla bıraktı. Bir daha kullanmayacağıma söz verdim.
İnsanlar üst geçide alışmaya başlanmıştı. Muhtar ve yetkililerin, olaya zaman kaybetmeden el atmaları gerekiyordu. Bir gün sonra, sabahın ilk ışığında, tır gelir ve üst geçidi alır götürür. Çarpmanın etkisiyle geçit, belediye otobüsü ve taksiye çarpar. Beş vatandaş hayatını kaybeder. Yalnız geçitten geçmekte olan yokmuş.
Beklenen olmuştu. İstenmezdi ama şikayetler verilen dilekçeler, işe yaramamıştı. Fakat tepkiler ses getirdi ve çalışmalar başlatıldı.
Kısa sürede, üst geçit diyebileceğimiz bir eser ortaya kondu. Zamanında yapılamaz mıydı?
Üst geçit geniş ve yüksekti. Hiçbir aksaklığı görülmüyordu.
Hasan TANRIVERDİ























