Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Ocak 30, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Yakup HALICI

Büyük Olmak Ne Güzel!…

Yakup HALICI Yazar Yakup HALICI
07 Haziran 2010
Yakup HALICI
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Uzun yıllar dışişlerinde çalışan ve hala çalışmakta olan bir konsolos arkadaşım, geçen gün ziyaretime geldiğinde “ ABD’ de zencilerin hiçbir kıymet-i harbiyesi yok, lakin Amerika pasaportu ile yurt dışına çıktıklarında birdenbire dünyanın en birinci sınıf yurttaşı oluveriyorlar.”

Bu arkadaşım siyasi fikir olarak sosyal demokrat. Dolayısıyla benim gibi mayasında milliyetçilik hatta Turancılık yok zannederdim, ama gördüm ki varmış.

Yabancılarla birebir muhatap olan,onlarla birlikte çalışmak zorunda kalan mesleklerde bu hasleti büyük bir çoğunlukla görürüm, fırsatını buldukça da dillendirirler. Dillendirmeseler bile en azından hissettirirler. Öyle ya aynı meslekten olan kişilerle bir aradasınız ve itibarınız alt sıralarda, hele mayanızda ve geçmişinizde yıkılmış bir imparatorluğun izlerini taşıyorsanız, bu eziklikle yaşamak kolay değil.

Ağabeyim 70’li yıllarda Almanya’ya çalışmaya gitmişti. İzine geldiğinde yanında meyve suları ve çikolatalarla gelmişti, ne çok sevinmiştik. Şimdi o günleri hatırladıkça hemen hüzünlenirim ama akabinde de gülümserim. Gülümserim çünkü 90 yılında Azerbaycan’a gittiğimde götürdüğüm çiklet, çikolata gibi(onların deyimi ile) bizim için hırta şeyleri verdiğimde, gözlerindeki ışıltıyı hatırladığımda gülümserim.Birde kaldığımız ev sahibesinin biz Türkiye’ye dönerken verdiği Türklerle evlenmek isteyen(amaçları evlenip Türkiye’ye göç etmekti) kız ve erkeklerin listesini eşime uzatırken eşimin yüzündeki şaşkınlığı hiç unutmam.İlk defa o yıllarda anladım, büyük devlet olabilmenin ne anlama geldiğini.

Büyük olmak bizim için zor mu? Yada imkansız bir şey mi?

Büyük olmak için önce büyük olmak hasleti olmalı toplumlarda, sonra bu amaca dönüşmeli ve bir sonraki aşaması da bu yolda atılacak adımları tayin etmeli ve uygulamalı. Bunun için toplumsal mutabakatın yanında bu toplumun her kademesinde zihinlere kazınmalı., yada zihinsel dönüşümler sağlanmalı. Bugünlerde malum olduğu üzere Gazze konusunda toplumda infial var. Fakat görüyoruz ki mitinglerde Filistin bayrakları ile Türkiye bayrağı dışında, bu yolculuğa katılan ülkelerin bayraklarını göremediğimiz gibi, diğer görsellerle de tam bir “İslamcı” akımların mitingi imiş gibi algılandı,(bilerek veya bilmeyerek) algılatıldı.Ve ayrıca miting sanki sadece Müslüman oldukları için sahip çıkıldığı izlenimi uyandırdı.

Halbuki eğer Türkiye artık etki alanını genişletecekse ve bu konuda hükümet ve diğer resmi kurumlarda gerekli adımlar atılıyorsa, sivil toplum örgütleri de bu konuda kendilerini uyarlamalı ve çeki düzen vermeliler.
Etki alanını genişletmek isteyen devlet ideolojik davranamayacağı gibi, din ve milliyet gibi dinsel ve etnik unsurlar üzerinden sunumlar yapması da beklenemez. Çünkü devletin o toplumları sunacağı şeyler sadece (tüm insanların ortak noktası) insani değerlerdir.

Dolayısıyla bu tür gösteriler, toplumun tüm kesimlerinin katkı sağlayabileceği ortak değer olan “insanlık dramına, haksızlığa ve devlet terörüne” olan tepki olmalıydı.

İşte yazıma başlarken bahsettiğim “ devletlerin büyük düşünmesi yetmez, toplumun kendisi de büyük düşünmeli” mealindeki yazıma örnek vermem gerekirse “gazze örneği” tam buna göre derim.

Bir de arada bir yerde “büyük olmak bizim için zor mu, yada imkansız bir şey mi?” diye sormuştum. Bu soruyu bilmeyerek arada kaynatmadım. Dünyanın 17. büyük ekonomisini gerçekleştiren bir ülke neden 10.cusu olmasın?
Aynı konsolos arkadaşım şunları da ilave etmişti” bizde Amerikan’ın yarısı kadar para olsa bizim didinmemize gerek kalmaz, bazı şeyler kendiliğinden oluverir.”

Bir Türk atasözü “istemek, başarmanın yarısıdır.”

Paylaş
Etiketler: dünyaisrailSiyaset
Önceki Yazı

Kahrolsun İsrail mi Gazze’ye Özgürlük mü?

Sonraki Yazı

Çiftçilikte Çevre ve Toprak Felaketi!

Yakup HALICI

Yakup HALICI

İlişkili Yazılar

Ermeniler
Genel Eğitim

Ermeniler

29 Ocak 2026
5k
20 ve 26 Yanvar… (Rafiq Quliyev’in Anısına)
Siyaset & Politika

20 ve 26 Yanvar… (Rafiq Quliyev’in Anısına)

25 Ocak 2026
5k
İran Olayları ve Türkiye
Genel Eğitim

İran Olayları ve Türkiye

19 Ocak 2026
5k
Maduro Trump Giyotin
Gündem

Maduro Trump Giyotin

09 Ocak 2026
5k
Sonraki Yazı

Çiftçilikte Çevre ve Toprak Felaketi!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Suskun Ve Sessiz

Kürsüde Az Ses, Çok Mana

30 Ocak 2026
Toplumsal Cinsel Problem

Toplumsal Cinsel Problem

30 Ocak 2026
Vatandaşın Alım Gücü Azaldı

Türkiye Yüzyılı

30 Ocak 2026
Ailenin Dönüşümü

Ailenin Dönüşümü

30 Ocak 2026
Gece Aforizmaları (l)

İstanbul Üçlemesi Dolmabahçe Sarayında

30 Ocak 2026
Gurbete Arzuhâl

Gurbete Arzuhâl

30 Ocak 2026

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap