Physics of Fluid’ de yayınlanan araştırmada pisuarın yıkanması sırasında havaya karışan zerreciklerin 5.5 saniyede 0.84 metre yükseğe kadar çıkabilmeleri virüs bulaşma riskini gösteriyor (1).
Bu, pisuarların su ile yıkanması sırasında zerreciklerin havaya normal bir tuvalettekinden daha hızlı ve daha yukarı saçıldıkları manasına geliyor.
Koronavirüs sadece solunumla bulaşmıyor
Koronavirüsler insandan insana hemen tamamen solunum yoluyla bulaşıyor ama nadir de olsa başka bulaşma yolları da var.
Daha önce koronavirüslerin dışkıda bulunduğu ve fekal-oral yani dışkı-ağız yoluyla bulaşma olabileceği bildirilmiş, tuvalet temizliğinin nemine dikkat çekilmişti (2).
Yeni araştırmalar idrar yoluyla bulaşmanın da mümkün olabileceğini gösteriyor.
Pekin’ de umumi tuvaletten bulaşan iki vaka bildirisi var (3).

Gelelim neticeye
Ben de 5 ay önce virüsün idrar ve dışkı vasıtasıyla bulaşabilme riskine karşı tuvalet temizliğinin ehemmiyetine dikkat çekmiştim (4):
Tuvaletten önce ve sonra el temizliği bugünlerde daha da dikkatle yapılmalıdır. Havlular kişisel olmalıdır.
Sifon klozet kapalı iken çekilmeli, tuvaletler ve banyo yüzeyleri çamaşır suyu ile temizlenmelidir.
Kaynaklar:
1. https://aip.scitation.org/doi/full/10.1063/5.0021450
2. https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1201971220302733




















