Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazar, Aralık 7, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Yakup HALICI

(Ünye’ye) Parasız da Hizmet Yapılabilir mi?

Yakup HALICI Yazar Yakup HALICI
31 Temmuz 2019
Yakup HALICI
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bazı devirler vardır, her şeyi ile şanssız devirlerdir.

Galiba,

Başkan Hüseyin Tavlı’nın devri de böyle olacağa benzer. Her yönü ile geçmişin bütün olumsuzlukları sırtında olduğu gibi; Merkezi hükümetinde durumu pek içler açıcı değil.

Devraldığı borçlar ve yapması gereken mutat görevleri bir yana… Ünye’yi bir gömlek yukarılara taşımak hayli zor görünüyor.

Ama bazı devirler de vardır ki fırsatlar yaratır. İmkânı geniş olanların akıllarına getirmedikleri ya da tenezzül etmedikleri; Aslında önem arz eden sorunları çözme fırsatı verir.

Bu girişten sonra konumuza bir anımızla devam edelim;

Bundan yıllarca önce Ünye dışından gelen misafirim “siz Ünyeliler Sosyalist misiniz?” diye sordu. Nereden çıkardın bunu dediğimde “sizin yayalar otomobilleri görünce kenara çekilmiyorlar.

Aksine daha da yavaşlıyorlar. Belli ki sizde mülke karşı bir düşmanlık var. Ya da serde kabadayılık mayanız olmuş.”

Böyle bir davranışın ne gibi analizlere yol açacağını Ünyeli olarak kırk yıl düşünsem aklıma gelmez. Ama dışarıdan Ünye’ye ilk gelenlerin şehrimizin sokaklarında gezerken ne gibi kanaatlere varacağını kestirmemiz, bilmemiz mümkün değil.

Her gün kanıksadığımız bir şey hakkında fikir yürütmek anlamsız gelir bize. Ama gelin görün ki; Bir şehrin kimliğini ortaya koyan şeylerde kanıksadığımız, olağan kabul ettiğimiz şeylerdir.

Kocaman siteler, yemyeşil parklar veya geniş caddeler şehrin kimliği, bir başka ifade ile medeniyeti hakkında bizi bilgi sahibi yapmaz.

Ancak zenginliğe delalettir. Zaten fazlası da görgüsüzlüğü ifade eder. Her ne kadar zenginlikle medeni olmanın sıkı ilişkileri vardır zannedilse de… Hiç ilişkisi yok denecek kadar azdır.

Diyelim ki,

Bir Çarşamba günü halk pazarına gittiğinizde, satılanların çeşitliliğinden ya da fiyatlarından ziyade malın pazarlanış biçimi ile esnafın alıcıya olan davranışlarıdır medeniyet.

Ya da,

Şehrin merkezinde, Çınarın dibinde dana gözü gibi Ünye yazısı gelen yabancılar için ne ifade eder ve akabinde ne düşünürler? Nitekim Ünye Müzesine ticarethane tabelası gibi “Ünye Müzesi” yazıldığında bir hayli gülüşmelere yol açmıştı da gelen ikazlar sonunda kaldırılmıştı.

Bunun ötesinde;

Tarihi Çınarın dibinde böyle neonlu yazıya hangi aklıevvel kurum izin verdi? Bunu gören konuklarımızın zihinlerinin bulanıp bulanmayacağını bilemem. Ama 20-30 metre ötede Hükümet Konağının önündeki Acısu Çeşmesinden su içmek isteyen bağrı yanmış misafirlerimizin midelerinin bulanacağından adım gibi eminim. İşte medeniyet bu tür şeylerle ölçülür.

Sayfam yeter mi? Şüpheli. En azından bir köşesinden başlamak isterim.

Göçler her zaman şehirler için handikap olmuştur. Yavaş ilerleyip, kontrol altında tutulduğunda sorun yok. İşgücü, kültürel zenginlik, ekonomik büyüme vs…  Hatta faydalı da olur. Hızlı ve kontrolsüz göç alma derttir, yöneticilerin korkulu rüyasıdır.

Fakat…

Göçler durduğunda ya da yavaşladığında asıl dert o zaman başlar. Ama yönetimler için de fırsattır.

Derttir, çünkü gelenler şehirli olmanın ne demek olduğunu henüz kavramamışlardır. Şehri geldikleri yer gibi zannederler. En basiti sokağın iki ucunu kesip düğün yaparlar. Ya da sokağın ortasında Ramazanda ateş yakıp yufka pişirirler. Veya esnafın hart-zurt, minnetsiz halleri…Bunlar ilk aklıma gelenler. Örnekler çoğaltılabilir.

Ama yönetimler için de fırsattır. Tabii ki hedefinin ne olduğunu ve ne yaptığını bilen yönetimler için. Sonunda işin içinde ele ayağa bulaştırmak da var.

Fırsattır demiştim… İşin başında iken yeniyi uygulamak, kurgulamak kolaydır. Çünkü alışkanlık haline gelen yanlış kuralları düzeltmek zordur. Demem o ki; Toplum kendi kendine kurallar, alışkanlıklar icat etmeden yönetimler müdahale etmeli.

Bunun için yönetimler son derece basit bir soru ile işe başlayabilirler. (Her şeyi ile) Medeni bir şehir nasıl olmalı? Mahallelisi, esnafı, pazarcısı ile velhasıl (özelde) Ünye ahalisi olarak topyekûn medeniyet çıtamızı nasıl yükseltebiliriz?

Önce bu soruyu kendimize sorabilme cesareti göstermeliyiz. Sonra gerisi kolay… Nasıl olsa cevabı bulunur. Daha sonrası… Uygulama cesareti ve iradesi. Hepsi bu kadar… Bunun için paraya- pula ihtiyaç var mı?

Paylaş
Önceki Yazı

İstifa Edene İzin Parası Ödenir mi?

Sonraki Yazı

ABD Tarihinin en Büyük Gizli Operasyonu

Yakup HALICI

Yakup HALICI

İlişkili Yazılar

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (ll)
Gündem

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (ll)

29 Kasım 2025
5k
Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (l)
Genel Eğitim

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (l)

19 Kasım 2025
5k
Balçıktaki CHP
Ekonomi

Balçıktaki CHP

15 Kasım 2025
5k
Ünye!.. BaşkanTavlı Boş Zamanlarında Ne Yapar? (II)
Kent/Şehir

Ünye!.. BaşkanTavlı Boş Zamanlarında Ne Yapar? (II)

11 Kasım 2025
5k
Sonraki Yazı

ABD Tarihinin en Büyük Gizli Operasyonu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Biz Ne Güne Duruyoruz Burada

Angarya Değil Bu İş

07 Aralık 2025
Göz Gördü Gönül Katlanmadı

Eller Taşın Altında

07 Aralık 2025
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap