Latince adı Crocus sativus L olan safranın dikkat eksikliği hiperaktivite hastalığında (DEHH) metilfenidat (MPH=Ritalin) kadar etkili olduğu gösterildi.
Tahran Üniversitei tarafından yapılan, 6 haftalık randomize kontrollü araştırmada, safranın etki ve yan etki bakımından MPH’ dan hiçbir anlamlı farklılığının olmadığı bulundu.
DEHH tedavisinde kullanılan MPH’ nın iştahsızlık, uyku bozuklukları ve bulantı gibi birçok yan etkisi var ve çocukların yüzde 30’ u da bu tedaviye cevap vermiyor.
MPH’ ın etkisiz olduğu durumlarda antidepresanlar deneniyor ama
hem bunlardan beklenen fayda sağlanamayabiliyor ve hem de bunların da yan etkileri var.
Safran, geleneksel olarak spazm çözücü, antiseptik, antikanser, antidepresan ve havaleye karşı kullanılmıştır.
Gelelim neticeye
Safranın pahalı olduğunu ve ilaç olarak kabul edilebilmesi için geniş kapsamlı araştırmaların yapılması ve bu müspet özelliklerinin uzun vadede de geçerli olduğunun gösterilmesi ve elbette de BİG PHARMA’ nın buna müsaade etmesi gerektiğini hatırlatırım.
Kaynak: https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/cap.2018.0146#




















