Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Yakup HALICI

Hangi Devrimlerin Bekçisi ?…

Yakup HALICI Yazar Yakup HALICI
15 Şubat 2010
Yakup HALICI
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İlk defa 1990 yılında Azerbaycan’a gittiğimde farkına vardım. Toplum içinde yaşadığı ortamın çapraşık taraflarını yeterince göremiyor. Ancak yabancı ülkelere gittiğinde kendi yaşadığı toplumla mukayesesi mümkün olduğunda farkına varabiliyor.
Bunu hem Sovyetler Birliğini oluşturan toplumlar açısından hem de kendi ülkemizin garip durumunu belirtmek için söylüyorum.

Azerbaycan’a gitmeden Sovyet toplumunun ve özellikle Müslüman topluluklarının despot rejim altında inlediklerini, bundan kurtulmak için fırsat kolladıklarını zannederdim. Ama gelin görün ki öyle olmadığını, birtakım memnuniyetsizliklerin yönetim kadrolarının kötülüğüne ve beceriksizliğine yorumlandığını görünce açıkçası hayal kırıklığına uğradım. Hele Ruslar hakkında öyle çok olumsuz bir hava da görmedim.

En çok hayal kırıklığına ise özgür zannettiğim ülkemizin hiçte özgür olmadığını hatta size abartılı gelse de ülkemizde kötü bir “sosyalizm” uygulaması olduğunu gördüğümde uğradım.

Yine geçen akşam bir televizyon kanalında yayınlanan haber programında İran Devrim Muhafızlarının İran ekonomisinin önemli bir bölümünü kontrol ettiklerini, dolayısıyla bunu korumak için muhalefet hareketlerine her zaman sert tepki göstereceklerini söylediklerinde “acaba sıradan İran vatandaşı bu durumu nasıl görüyor ve yorumluyor” diye sordum kendi kendime.

Şüphesiz sıradan İran vatandaşı devrim ideallerine baş koymuş Devrim Muhafızları hayal edecektir. Ama öyle olmadığı gün gibi aşikardır.

Buradan şuraya gelmek istiyorum, deryada yüzen balıklar gibi insan gündelik hayat galesi içerisinde olayları kendi dar çerçevesinde görüyor ve yorumluyor. Hal böyle olunca olayların perde arkasını göremiyor, “neden, niçin” gibi soruları pek soramıyor, sorsa da kendi yaşam alanı sınırları içerisinde ancak zahiri görüntülere göre yorumlayabiliyor.

Bu bizde olduğu kadar dünyanın bütün toplumlarında da böyledir. Toplum yönlendirilebiliyor, manipüle edilebiliyor ve bazı şeyler gizlenebiliyor.

Ancak demokrasisi ileri derecede gelişmiş açık toplumlarda bu daha zordur. Burada nedenleri üzerinde durmayacağım, konuyu başka yönüyle ele almak istiyorum çünkü.

Demiştik ki toplum içinde bulunduğu ortamı normal hatta mükemmel kabul eder, gördüğü aksaklıkları yada anlamsızlıkları yöneticilerin beceriksizliğine bağlar.

Birde çoğu kez şuna inanır,”bizi idare eden yöneticiler mükemmel insanlardır, kurumlar ise ciddidirler hiç yanlış yapmazlar, tüm iyi özellikler kendilerinde toplanmıştır, öyle ya koskoca kelli felli adamlar mutlaka her işin en iyisini ve doğrusunu düşünürler ve yaparlar”, acaba sahiden öylemidir?

Yada bize gösterildiği gibi tüm davranışları gördüğümüz yada bize gösterilen nedenlere mi bağlı?

Bu soruyu kendime sorduğumda benim her zaman ki huyum olan şüpheciliğim ve komplo teorilerim devreye giriyor. Bizim dışımızda, dünyada gerçekleşen olaylara baktığımızda (İran örneğinde olduğu gibi) perde arkasının farklı olduğunu, toplumlara gösterilen nedenlerle gerçek amaçların tamamen zıt olabileceğini görüyor ve kabul ediyoruz da kendi ülkemize gelince neden aynı şeyleri düşünmüyoruz?

Ben özellikle (27 mayıs,12 Mart, 12Eylül, 28 şubat gibi) müdahalelerin yıllar sonra gerçek nedenlerinin bize gösterildiği gibi olmadığını görünce tabir yerinde ise “yoğurdu üfleyerek yemeye başladım”.

Aslında makale etmeye değecek olan bir konunun sorusunu da kendi kendime sormadan edemiyorum.”bize neden ordu, yargı gibi kurumlar işini iyi yapan, mükemmel, dürüst, vatansever gibi gösterilirlerde siyasetçileri üç kağıtçı, sahtekar, menfaatperest ve vatan haini gibi algılamamızı sağlarlar?”

Bir de şu kafama takılıyor, “miladi devrimin muhafızları acaba gerçekte hangi devrimlerin bekçiliğini yapıyor ?..”

Paylaş
Etiketler: gündelik hayat galesimiladi devrimin muhafızlarısosyalizim uygulaması
Önceki Yazı

Kürt’lerin Lozan’a Gönderdiği Mektup

Sonraki Yazı

Cumhurbaşkanı Gül Ne Demedi?

Yakup HALICI

Yakup HALICI

İlişkili Yazılar

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (ll)
Gündem

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (ll)

29 Kasım 2025
5k
Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (l)
Genel Eğitim

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (l)

19 Kasım 2025
5k
Balçıktaki CHP
Ekonomi

Balçıktaki CHP

15 Kasım 2025
5k
Ünye!.. BaşkanTavlı Boş Zamanlarında Ne Yapar? (II)
Kent/Şehir

Ünye!.. BaşkanTavlı Boş Zamanlarında Ne Yapar? (II)

11 Kasım 2025
5k
Sonraki Yazı

Cumhurbaşkanı Gül Ne Demedi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap