Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Hüseyin ŞENGÜL

Yerli Otomobil, Yerli Uçak Yalanları!

Hüseyin ŞENGÜL Yazar Hüseyin ŞENGÜL
26 Ekim 2015
Hüseyin ŞENGÜL
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

AKP iktidarı tarafından 4-5 yıldır yerli uçak, yerli otomobil lafları dolaşıma sokuldu. Ancak geçen hafta içerisinde aynı laflar daha yüksek sesle dile getirildi ve yerli otomobil prototipleri tanıtıldı. Bu açıklamaların Ankara katliamının arkasından yapılmasının gündem değiştirmeye yönelik olduğu ve ayrıca 1 Kasım seçimleri için de propaganda amaçlı yapıldığı çok açık!

1946 yılından buyana, uzun bir dönem “Yerli Malı Haftası” kutlanırdı. “Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı” sloganıyla Milli Eğitim müfredatında yer alan kutlama haftasında öğrenciler, ders aracı olarak birkaç çeşit meyve, bir iki el işi dokuma örneklerini sınıfa getirir ve yeri malı kullanmanın ülkeye faydaları üzerine konuşulur.

Bizim gibi geç ulus devletlerde devlet, gümrük duvarlarını yüksek tutarak ve döviz tahsisli ithalat yoluyla bir milli burjuvazi yaratmaya çalışır. Bu korumacı duvarların arkasında iç pazar, rekabetten uzak olarak burjuvazinin emrine tahsis edilir. Yerli malı kutlamaları, işte bu ekonomi politikanın eğitim alanındaki yansımasıdır. Dönemsel olmaktan öteye gitmeyen bu ekonomi-politik yapılanmanın neler getirip neler götürdüğü ayrı konu.

Teknolojik gelişmelerin üretim araçları üzerinde yarattığı devasa atılımlar, kapitalist toplum yapısında da önemli değişikliklere yol açtı. Meta üretimi ve dolaşımı, ulus devlet ötesine ve o devletinde en uç alanlarına taşındı. Ulus ötesi pazarlar, sermayenin bileşenlerini daha fazla uluslararası kıldı. Milyarlarca dolar finans akışları bir tuşun ucundan sağlanır hale geldi. Çoktan beri kapitalist meta üretimi, kendini ulus aidiyetleri yerine marka aidiyetleriyle tanımlıyor. Ve daha da önemlisi, o markanın sermaye bileşenleri farkı ülkelerin yatırımcılarından oluşuyor. Hatta bir markanın sermaye hacminde, markanın ait olduğu ülkenin sermaye grubu, azınlığa düşebiliyor. Sonuç olarak küreselleşen bir kapitalist dünyada, yerli malı ifadesinin anlamı kalmadı!

Gündem saptırma ve propaganda

İktidarın propaganda örneklerinden biri; 2011 tarihinde billboardlarda dönemin Başbakanı Erdoğan’ın fotoğrafının yanında “Yerli uçağımız göklerde” yazılı afiş asılmış. 2015 tarihli billboardlarda ise bu kez Başbakan Davutoğlu’nun fotoğrafının yanında “ Yerli yolcu uçağımızı yapıyoruz” yazılı afişleri asılı.

Bunun hangisi doğru?

Bunun her ikisi de yalan!

AKP’nin o kadar çok yalanına tanığız ki, olmayan uçağın göklerde olduğunu yazmaları ahlaki olmamakla birlikte, hiç de şaşırtıcı değil.

Ancak iktidar cenahının siyaset belirleyicileri için yalanın önemi yok; çünkü biliyorlar ki genel olarak bu reklamların alıcıları, bunun gerçekle ilişkisini sorgulamayacaklar. Reklamlarda yer alan “Yerli” kelimesi üzerinden yaratacakları algıyı, siyasi oya tahvil edecekler.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilin Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “1884’te Abdülhamid Han yerli otomobil için talimat verdi” diye ilave ediyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın adı, bir hayli fiyakalı! Ancak prototip fotoğrafları yayınlanan otomobile baktığımızda, hiç de bakanlığın adına yaraşır fiyakalıkta değil. Orijinal bir yanı olmayan bu otomobil projesi, sosyal medyada derleme bilgisayar benzetmeleri yapılarak alay konusu oldu. Adı bilim ve teknoloji olan bakanlığın, bilim ve teknoloji dışı açıklamaları; ne ironi ama!

Yerli otomobil, yerli uçak üretiyoruz lafları bu alaylı ifade ve eleştirileri hak ediyor. Çünkü gündem değiştirmeye ( Örneğin, üçüncü nükleer santrali İğne Ada’ya kuracağız demeleri, Ankara katliamı ve bağlantıları konusunu gündemden düşürmeye yöneliktir) ve seçim siyasetine dönük olarak yapılan bu propagandist zihni sinir projelerinin hiçbir bilimsel, teknolojik değeri ve rantabilitesi yok. Bunlar yalnızca Saray ve AKP iktidarının göz boyama oyunlarıdır!

Altını çizerek belirteyim ki; bir zamanlar bizden adam olmaz, biz bir şey yapamayız gibi kendimizi hakir gören, öz güvensiz söylemler yaygındı. Ben bu yerli uçak, yerli otomobil yapıyoruz iddialarını, katiyen yukardaki bakış açısından eleştirmiyorum. Ancak dünkü tefrit, bugünkü ifratı haklı çıkarmaz!

Bu iddiaların bu dönemlerde birer saçmalıktan ibaret olduğunu iki nedene dayandırıyorum. Birincisi artık bu araçların üretim süreci gereğince “yerli” olması mümkün değil! Elbette Türkiye’de otomobil üretilir ancak bunun Türkiye menşeili olması şimdilik pek mümkün görünmemektedir. Çünkü o otomobile marka niteliğini verecek teknolojik katkıya sahip değiliz! Bu niteliğe ileride sahip olabiliriz, mümkündür. Ancak işin bir diğer boyutu da, rekabet edebilme koşulları ve pazar payıdır. Bir ürünün üretilmesindeki esas ölçü, onun yerli olup olmaması değil, rantabl olup olmamasıdır!

Bu yerli malı teranelerinin tamamıyla propagandaya dayandığının bir diğer göstergesi de, Bakan Işık’ın “1884’te Abdülhamid Han yerli otomobil için talimat verdi” demesidir. Yerli otomobil referansını ecdada dayandırarak kendilerince Osmanlıcılık siyasetini güncellemeye çalışıyorlar. Tam bir siyasi ayak oyunu yaparak demek istiyorlar ki; hey gidi Abdülhamit Han Hazretleri, ne kadar ileri görüşlüymüş! İşte biz böyle bir ecdada sahiptik ama dışarıdan Batı, içeriden askeri darbeciler koca imparatorluğu yıktılar! Ama bugün o şanlı imparatorluğun takipçileri olarak iktidara geldik, otomobil de yapacağız, Ortadoğu’nun hamisi de olacağız. Milli olacağız, Osmanlı’yı yücelteceğiz, yerli malı üreteceğiz. Tüm bunları yapabilmemiz için yerli ve milli milletvekilleri seçmeniz gerekiyor. AKP’de millisi de, Osmanlısı da, Müslümanı da, yerlisi de var! Haydi, oylar AKP’ye!

Saçma olmasına saçma ama zaten algı çalışması, dışarıdan alıcısı üzerinde yaratılan bir imaj oluşturma,  yanılsamalı da olsa zihne bir fotoğraf kaydı düşürme işidir.

Bütün bunlar çıkışı kalmayan Saray’ın 70’li yıllardaki Erbakan ferasetine geri dönüşü ve kaba, ama kolay yutulur bir hapın tekrar piyasa sürülmesi anlamına geliyor.

Türkiye’nin uçak üretmesine gelince…

İsteyen kafayı bulup uçabilir! (HŞ/HK)

Paylaş
Etiketler: AKP iktidarıbilimsanayiteknoloji
Önceki Yazı

Okumayan Toplum Sürüleşir

Sonraki Yazı

Edebiyat Ayaklanması… Cürmüne Bakmadan!

Hüseyin ŞENGÜL

Hüseyin ŞENGÜL

İlişkili Yazılar

Yeni Bir Anayasa (mı?)
Hüseyin ŞENGÜL

Yeni Bir Anayasa (mı?)

17 Eylül 2023
5k
Çivisi Çıkmış Dünya
Hüseyin ŞENGÜL

Çivisi Çıkmış Dünya

09 Temmuz 2023
5k
Prens ve Hayal Kırıklıkları
Hüseyin ŞENGÜL

Prens ve Hayal Kırıklıkları

11 Haziran 2023
5k
28 Mayıs Seçimi Üzerine
Hüseyin ŞENGÜL

28 Mayıs Seçimi Üzerine

01 Haziran 2023
5k
Sonraki Yazı

Edebiyat Ayaklanması… Cürmüne Bakmadan!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap