Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Dilaltı Hapları eX Olmuş da Ağlayanı Yok!

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA Yazar Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA
27 Mart 2014
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Her koroner kalp hastasının mutlaka yanında bulundurması gereken dilaltı haplarının hastaların yarısından daha azına yazıldığı ortaya çıktı. İlaç endüstrisinin artık para kazanamayacağı ilaçları “kirli bir mendil gibi” çöpe atması anlaşılabilir bir şeydir ama bu çok değerli ilacı unutan kardiyologlara ne demeli, bilemiyorum.

Dr. Murat Kınıkoğlu’ nun “Misafir Yazar” bölümünde yayınladığım “5 kuruşa hayat kurtulur mu?” başlıklı yazısı hem hastalara hem biz doktorlara giderek unuttuğumuz “hayat kurtarıcı” bir tedaviyi hatırlatıyor (1).

Tıpta “nitratlar” olarak bilinen ve dilaltında eritilerek kullanılan bu grup ilaçlar kan damarlarını gevşeterek kalbe daha fazla oksijen gitmesini, kalbin iş yükünün azalmasını sağlıyor ve böylece kalp ağrısını gideriyor.

Koroner kalp hastalığı olan her hastanın mutlaka elinin altında hatta cebinde bulunması gereken bir ilaç bu!

Eskiden her kalp ağrısı çeken hastanın yazın gömlek, kışın ceket cebinde eksik etmediği “dilaltı” hapları olurdu.

Dedemin de kalbi ağrıdığında, göğsü sıkıştığında hemen bunlardan bir tane alıp dilinin altına koyması ve birkaç dakika sonra da “Oh, rahatladım” demesi sanki dün gibi gözümün önünde.

Ucuz ilaçlar unutturuluyor

Hayat kurtarıcı bir tedavinin hastalar tarafından bilinmemesi veya unutulması belki anlaşılabilir bir şey ama bunun doktor cephesinde de aynı akıbete maruz kalması gerçekten “ibret verici bir durum!”

Üstelik nitratların maliyeti çok düşük (bir tableti beş kuruş!) ve belki de unutulmasındaki en büyük etken de bizatihi maliyetinin düşüklüğü.

Bu ilaçlar patent süresi dolmamış “pahalı ilaçlar” olsaydı unutulmaları asla mümkün olmazdı.

İlaç firmaları bırakın bu ilaçların unutulmasını, her an her dakika aklımızda olması için “gerekli tüm tedbirleri” alırlardı.

En azından üzerinde bu ilaçlardan birinin adının yazılı olduğu kalem, kahve kupası, bloknot gözümüzün önünde olurdu ama bugün dünyada hiçbir doktorun masasında İsordil veya Cardioket yazan “plastik bir zarf açacağı” bile bulamazsınız.

Dilaltı hapları ex olmuş da ağlayanı yok!

Tüm hastalarıma hangi ilaçları kullandıklarını mutlaka “tek tek” sorar ve dosyalarına da kaydederim.

Şöyle bir yaşları itibariyle yanında dilaltı bulundurması gereken hastalarımı düşündüm de hayretle “neredeyse hiçbirinin dilaltı hapı kullanmadığını” fark ettim.

Ne masamın üzerine sıra sıra dizilen ilaçlar içinde, ne sağlık raporlarında, ne bir kâğıda yazılmış kullanılan ilaçlar listesinde İsordil de Cardioket de Nitrofix de gözümün önüne gelmedi.

Acı bir gerçeği ortaya koyan çarpıcı araştırma

Sitemde “Tabiban-ı cihan” köşesinde Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi’nde yayınlanmış olan bir araştırma acı gerçeği gözler önüne seriyor (2):

“Hastaların sadece %46’sına dilaltı nitrogliserin reçete edilmişti. Dilaltı tablet reçetelenen hastaların %91.8’i, sprey reçetelenenlerin %84.4’ü ilacın kullanım ömrünü doğru olarak bilmiyordu. Yanlarında devamlı dilaltı nitrogliserin bulunduran hastaların %35.6’sı zamanı geçmiş ilaç taşıyordu. Dilaltı nitrogliserin reçetelenmiş olan hastaların sadece %65.9’u ilaç kullanımı hakkında hekim tarafından bilgilendirilmişti.

Bulgularımız, kılavuzların önerilerine rağmen, angina yakınması olan KAH hastalarına dilaltı nitrogliserinin yeteri kadar reçete edilmediğini, ilaç reçetelenen hastaların yanlarında süresi geçmiş ilaç bulundurduğunu ve hekimlerin ilaç kullanımı konusunda hastaları yeterince bilgilendirmediklerini göstermektedir. Bu durum KAH’ nin uygun tedavisini ve etkinliğini önemli ölçüde etkileyecektir.”

Araştırmanın yayın tarihi 2011.

Bu araştırma bugün tekrarlansa dilaltı hapı yazılan, bu tedaviden haberdar olan hastaların oranının yüzde 20’ yi bulacağını bile sanmıyorum.

Gelelim neticeye

BİR: İlaç endüstrisinin artık para kazanamayacağı ilaçları “kirli bir mendil gibi” çöpe atması anlaşılabilir bir şeydir ama bu çok değerli ilacı unutan kardiyologlara ne demeli, bilemiyorum.

İKİ: Bu araştırmayı Dr. Rifat Eralp Ulusoy’ dan başka mühimseyen kardiyolog oldu mu merak ediyorum (3).

ÜÇ: Türk Kardiyoloji Derneği, bu araştırmadan bir endişe duydu mu; hastalara, öğrencilere, asistanlara bu ilacı “hatırlatmak” için herhangi bir girişimde bulundu mu, cevap bekliyorum.

DÖRT: Endüstrinin çıkarları icabı ex olması icap eden dilaltı hapları ne yazık ki hekimler nezdinde de ex olmuştur ama esas ex olan endüstriye teslim olan “gerçek tıbbın ta kendisidir.”

KAYNAKLAR

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/03/24/misafir-yazar/5-kurusa-hayat-kurtulur-mu/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/03/25/tabiban-i-cihan-icun/anginasi-olan-koroner-arter-hastalarinda-dilalti-nitrogliserin/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/03/24/etibba-diyor-ki/kardiyologlarin-unuttuklari-ilac/

Paylaş
Etiketler: dilaltıDilaltı haplarıkoroner kalp hastalığı
Önceki Yazı

Yer Çekim Kanunları İşlemeye Devam Ediyor

Sonraki Yazı

Bu Sefer Kara Para, Kazanmasın.!

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

İlişkili Yazılar

Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Felç Riskini Artırıyor

08 Aralık 2024
5k
Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor

06 Aralık 2024
5k
Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor
Genel Eğitim

Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor

30 Kasım 2024
5k
Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Rezaleti

29 Kasım 2024
5k
Sonraki Yazı

Bu Sefer Kara Para, Kazanmasın.!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap