Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Selami GÜREL

Eski Sol, Eski Hatalar ve Oral Çalışlar.

Selami GÜREL Yazar Selami GÜREL
05 Ekim 2013
Selami GÜREL
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

T24 internet Gazetesi bir süre önce, 12 Eylül 1980 darbesinin ilk günlerinde AYDINLIK Gazetesi genel yayın yönetmeni ORAL ÇALIŞLAR’ın gazetesi adına darbeci generallere gönderdiği mektubu 33 yıl sonra haber yaptı. Haber, T24 gibi Türkiye’nin önemli aydın ve demokratlarının yazdığı bir gazetede yayınlanınca –sosyal medyada, yakın çevremde- paylaşılıp, “yorumlanmaya” başlandı.

(Hemen belirtelim, böyle bir mektubun solculuk adına savunulacak, mazeret bulunacak hiçbir tarafı yok.)

Şimdi, “ne var bunda, Oral Çalışlar gibi, tanınmış bir gazetecinin kendi örgütü adına darbecilere yazdığı mektubu yayınlamak gazetecilik görevi değil mi” denilebilir. Bir an için “öyle olsun” diyelim. Ama bu şahıs bu konuda özeleştirisini yapmış, bu örgütle tüm bağlarını yıllar önce koparmış, darbe ve darbecilerle tüm köprüleri çoktan atmış biriyse, tam burada, insanın kafası karışıyor, konu üzerine biraz daha konuşmak istiyor. Bunu haber yapan arkadaşların Çalışlar’la “kişisel bir sorunları olamayacağına göre”, “bakın geçmişte sol adına nasıl hatalar yapıldı” demek istediklerini, günümüzde darbeci “solculardan” sakınmak gerektiğini düşünmek istiyorum. Yok, öyle değil de, adı geçen kişinin –bir zamanlar- ne kadar “kötü solcu” olduğunu anlatmak istiyorlarsa, eksik davranıyorlar, her şeyi söylemiyorlar.

Bu “kötü solcular” üzerine, özellikle 1980’li yıllarda o dönemin sol ve politik ortamını yaşamamış genç arkadaşlara birkaç şey de ben söylemek isterim.

O yıllarda –Çin ve Sovyetler Birliğini (SB) içine alan- dünyanın üçte biri, adına “sosyalizm” denen bürokratik diktatörlüklerle yönetilmekteydi. Ayrıca –henüz parçalanmamış- Yugoslavya, Arnavutluk ve Küba gibi başka ülkeler de bunların bir parçasıydı. Bizim coğrafyamızdaki tüm örgütler, bu ülkelerden birinin politik çizgisini savunarak var olmaya çalışırlardı. Kimi Sovyetler Birliği, kimi Çin, kimi Arnavutluk, kimisi de Küba –Castro- yanlısıydı. Arada hiçbir devleti desteklemediğini söyleyen gruplar da vardı, ama bunlar da –o ülkelerin o anki politikalarını savunmasalar da- Stalin, Mao ve Castro’nun düşüncelerini savunurlardı. Bu ülkelerin bir birleriyle ya da dünyadaki diğer ülkelerle sürdürdükleri ilişkiler, bizim politikalarımızı da belirlerdi. Örneğin, SB Afganistan’ı işgal ettiğinde, Çin ve Arnavutluk yanlıları bunu protesto eder, SB yanlıları, “yaşasın halkların” dayanışması diyerek karşılardı. Çin ve Arnavutluk arasında sorunlar çıkıp iki ülke ilişkisini kestiğinde, bizim ülkemizdeki örgütler de bölünür, “düşman” olurlardı. Örgütlerin bir birlerine hiç tahammülü yoktu, sık sık kavga ederler, hatta bir birlerini öldürürlerdi. Daha ilerisi, kendi içlerinde anlaşamayıp ayrı örgütler haline geldiklerinde, iki “karşı devrimci hizip” olurlar, bir birlerini öldürmeleri daha da olağanlaşırdı. Aradan otuz yıldan fazla zaman geçmesine rağmen, onlar –maalesef- bu konularda ciddi bir özeleştiri yapıp, yeni kuşaklara, eski hatalarını anlatmadılar. Oysa bu, benzer hatalara düşmemek, yeni kuşaklarda, darbe karşıtlığını, demokratik, özgürlükçü ve hoşgörülü bir toplum anlayışını kökleştirmek için önemli bir noktaydı. Bunu yapmamanın politik ve ahlaki vebali açıktır.

Politikayı, geniş yığınların özgürlük özlemleri için yapanlar, kişileri ya da örgütleri günün demokrasi mücadelesinin önünü açmak için tartışırlar. Kişiler, ancak olay ve olguların açıklanmasında belirleyici önem taşıdıklarında girerler tartışmanın içine.

Konu böyleyken, ben –sadece- Oral Çalışlar’ın solculuğunun  “tartışılmasını” ahlaki bulmadım. Eğer derdiniz başka değilse, tüm “kötü solcuları” birlikte tartışalım. Sanırım, çok az solcu bunun dışında kalacak.

Paylaş
Etiketler: darbeEski SolOral Çalışlaryeni kuşaklarda
Önceki Yazı

Bu Memlekete Bir de Antibiyotik Açılım Lâzım

Sonraki Yazı

Güvenli İzolasyon

Selami GÜREL

Selami GÜREL

İlişkili Yazılar

Selami GÜREL

Suçlu Ayağa Kalk

09 Ocak 2017
5k
Selami GÜREL

Putlarımız Yıkılıyor…

17 Eylül 2016
5k
Selami GÜREL

Mülteciler Hoş Geldiniz, Bu Topraklar Hepimize Yeter

03 Mayıs 2016
5k
Selami GÜREL

Yüz Yıllık Fabrika Ayarlarının Hükmü Kalmadı

02 Mayıs 2016
5k
Sonraki Yazı

Güvenli İzolasyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap