Yazar Portal
Perşembe, Nisan 15, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Behçet GÜLENAY

Bugün Bayram…

Behçet GÜLENAY Yazar Behçet GÜLENAY
16 Kasım 2010
Behçet GÜLENAY
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bayram geldi, yine hüzünlendik. Yitirdik eski bayram tatlarını. Bayramdan bayrama da olsa bir araya gelmeler hatırına, büyüklerin gönlü kalmasın diye, adet yerini bulsun diye; kucaklamadan kapıdan gönderdik hep onu, adına tatil diyerek…

Ne bayramlar geldi; kurbanlık koçlar boğazladık. Ne bayramlar geldi geçti; develer, sığırlar boğazladık üç dört günlüğüne. Bu günlerin dışında kalan bütün yıl ise birbirimizi boğazladık. Bu her yıl böyle tekerrür etti dört bir yanında coğrafyamızın. Durmadan insanlar boğazlandı, birkaç günlüğüne de hayvanlar. Sonrada “Nerde o eski bayramların tadı? O çocukluğumuzdaki bayramlar, o bayramlar mı eskide kaldı yoksa biz mi eskidik?” diyerek dert yandık. Ne eskiyen bayramlardı ne de çocukluğumuz… Kuşatılmış zihniyetimizdi eskiyen, besleyip büyüttüğümüz.. dahası manevi benliğimizdi eskiyen, yani kirlenen, sonra da kaybedilen. Ve ne garip ki batıdan ithal edilen bayramlar(özel günler)da aradık kendimizi.

Ne zaman ki İbrahim emaneti olan bayramı; kurbanlık koçları ve insanları değil nefsimizi kurban edebilirsek işte o zaman ihya etmiş oluruz. O zaman gönlümüzün ve beynimizin buzlanmışlığı çözülür. Nasıl oruç tutmak; kendini tutmaksa, kurban da; nefsini kurban vermek, nefsinin zincirlerini alıp dizginlemektir. Kurban, Allah`a olan teslimiyetin ve saygının bir sembolü ve Allah’a yaklaşmaya bir vesile, içtenliğin belirtisi… Nefsini kurban eden kimsenin kalbi, kalblerin öldüğü gün ölmez. Ona selam için; bayram sabahı melekler yollara dökülür. Ötelerin neşvesini gül muştusuyla tadar.

Evet, hepimizin itiraf ettiği gibi “Ah o çocukluğumuzdaki bayramlar!” Gerçekten de bayramları sadece çocuklar yaşar… Neden, biliyor musunuz? Çünkü çocuklarda kibir olayı yoktur. Onlar nefislerini kurban edecek kadar büyütmediler daha. Bizim gibi nefisten dağlar, kaleler, kuleler dikmediler. Onun için onlarda bayramların tadı kaçmadı henüz. Çünkü nefretin zerresini göremezsiniz onlarda. Çocuk kalbleri hala çocukluğumuzda taşıdığımız kalb gibi tertemizdir.

Bayram, bizim çocukluğumuzda yaşadığımızdan az değerli değil günümüzde de. Hala öyle insanlarımız var ki bayramda şahlanan yardımlaşma ve hediyeleşme ruhu yalnızca hayatta olanlara bağlı kalmaz, dünyadan göçüp kabirlerinde bir Fatiha bekleyenlere kadar uzanır. Yine de toplum olarak; kutsadığımız değerler yabancı menşeli kültürlerden ithal olduğundan olsa bayramlarda eski tadı arayışımız. Kurban Bayramı’nı ve diğer bayramlarımızı da artık yeni yıl gibi veya diğer özel günler gibi dansözlü kutlar bir toplum haline geldik. Tadı kaçmaya başlayan bayramların “tadını” kaçtığı yerde değil, “tadını” aldığımız yerde bulabiliriz ancak.

Yüreğimizde o çocukluk döneminin bayram heyecanını görememek… Bayram geldi mi sevinçten, heyecandan yerinde duramayan… Kapı zilimizi çalıp, sıcacık gülüşleriyle birbirlerini iterek tuttuğumuz şekerleri itiş kakış alma yarışına girecek çocuk bulabilir miyiz bilmiyorum. Çocuklar! Onlar olmadan bayramların tadının olmadığı… Hiç değilse onlara en güzel ikramlarda bulunalım. Bulunalım ki sevinçlerini, heyecanlarını yitirmesinler, kapımızı çalmaya devam etsinler.

Muhteşem manaların yaşandığı bayram günlerinde küçük meselelerden çıkan kırgınlıkların, dargınlıkların ne önemi olabilir? Onun için bayramda her mü’minin kardeşleriyle kardeşlik sözleşmesini yenilemesi, kuvvetlendirmesi, fakirlerin yardımına koşması, çocuklarını sevindirmesi lazımdır ki, o manalar yaşanan hayata geçsin. Tatile gitme vakti olmasın bayramlarımız. Sevinip, sevindirdiğimiz bir ibadet olsun. Ve bu güler yüzlülük, bu yaşama coşkusu, bu evrensel sevgi sadece bayram günü değil yaşamımız boyunca sürsün. Batıdan ithal ettiğimiz bayram garipliğine düşmektense kültürümüzün güzel bayramlarını yaşatsak gönlümüz de yaşamımız da bayram olur…

İnanın biz nefsimizi kurban etmedikçe çocuklarımız da kapımızı çalmayacaklar çünkü onlar da büyüyecekler ve nefislerine yenilecekler tıpkı bizim yenildiğimiz gibi…

Bugün bayram, bugün kardeşlik sözleşmesini yenileme günü…

Sadece kendi bayramımızı değil, sadece akrabamızın ve sokağımızdaki komşuların da bayramını değil, sadece dostlarımızın da bayramını kutlamayalım ve sadece kırgın ve dargın olduklarımızın bayramını kutlamakla da yetinmeyelim, başka şehirlerde hatta başka ülkelerde bayramı yaşayamayan nice insanlarında bayramını kutlayarak sevincimizi çoğaltalım.

Bu vesileyle ‘ah nerde o geçmiş bayramlar’ diyerek değil ‘ah nerde o gelecek olan bayramlar’ yaklaşımıyla en içten dileklerimle bayramınızı kutluyorum. Bir günün değil gönüllerin bayram olduğu günler dileği ile … Hayırlı Bayramlar.

Etiketler: çocuklaribadetkardeşlikkurban bayramınefis
Önceki Yazı

Ben Çocukken Bayram Akşamları

Sonraki Yazı

Doğunun Batısı – Batının Doğusu Sentezimiz

Behçet GÜLENAY

Behçet GÜLENAY

Behçet Gülenay 1979 Batman, Düzmeşe doğumlu. Dicle Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği bölümünden 2002’de mezun oldu. O gün bugündür başladığı meslek hayatında öğrencileriyle birlikte öğrenmeye devam ediyor. Ömrünün son nefesine kadar talebe olarak kalmaya niyetli. Halen Batman Bilim ve Sanat Merkezi’nde bir şeyler öğrenmenin gayreti içerisinde. Şiirleri ve yazıları; Akdeniz Edebiyat, Âsî, Aykırısanat, Ayvakti, Berceste, Deliler Teknesi, Esmer, Gerçek Hayat, Hayal Bilgisi, İkindi Yağmuru, Kaçak Yayın, Kültür Ajanda, Mahalle Mektebi, Nüktedan, Patika, Sebîllürreşad, Şair Çıkmazı, Şiiri Özlüyorum, Uzak Ülke, Yolcu ve daha birçok dergide yayınlandı. Yerel gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Radyoda şiir programı sundu. Şiir başta olmak üzere deneme ve hikâye alanında çeşitli ödüller aldı. 2018 yılında Sakarya, Taraklı Belediyesi tarafından “Yılın En İyi Çocuk Edebiyatçısı” ödülü ile ödüllendirildi. Ülkemizde okuma kültürünün yaygınlaşması için 2 yıl boyunca (2017-2019) kendisinin başlattığı “Her Güne Bir Kitap” kampanyası ile Türkiye’nin her yerine her gün kargo ücretini de kendisi karşılayarak isteyen herkese kitap hediye ederek 7’den 70’e insanımızı kitap okumaya teşvik etti. Bu sosyal sorumluluk projesini ülkemizde okuma kültürünün geliştirilmesi için, “Her Güne Bir Kitap” adıyla önerdi. Proje; 2018 Türkiye Okuma Kültürü Çalıştayı’na kabul edildi ve 2018 Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Çalıştayı Sonuç Raporunda yer aldı. 2019 yılında bölgede bir ilk olan Batman Düşünce ve Yazarlık Atölyesi’ni kurdu. Kurduğu atölye bünyesinde Medeniyet Sohbetleri gerçekleştirdi. TYB üyesi olan Gülenay’ın çalışmaları bir dönem Behçet Yani imzası ile yayınlandı. Şiir, roman, hikâye, masal, deneme ve fıkra türlerinde eserleri bulunan Behçet Gülenay’ın; Yayınlanmış Eserleri Şiir Aşk DüşükYaptı SiyahZamanlar Roman Suda YananAyetler ElmaIsırığı Deneme Söyle Sen Aşkmısın? İkra ileUyanmak Hikaye Dünyanın En MutluÇocukları Mizah GülmekBedava Masal Çiçek Ülkesini ArılarYönetiyor A’kıl Gözüme Kaçtı Biyografi-Hikaye Mağribî İbrahim Hakkı Huneyn Bin İshak

İlişkili Yazılar

Behçet GÜLENAY

Müslüman’ın Kalbi Siyonizm’in Başkenti Olamaz

11 Ocak 2018
5k
Behçet GÜLENAY

Suda Yanan Ayetler/İbrişim Kitap Tanıtım Bülteni

13 Temmuz 2017
5k
Behçet GÜLENAY

Aile Edebiyatı

11 Nisan 2017
5k
Behçet GÜLENAY

Erciş Edebiyat Şölenin İzleri

28 Ekim 2016
5k
Sonraki Yazı

Doğunun Batısı - Batının Doğusu Sentezimiz

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Kötülük Neden Unutulmaz?

02 Nisan 2021
Kuru İftira  ”Çamur At İzi Kalsın”

Kuru İftira ”Çamur At İzi Kalsın”

30 Mart 2021
En Şanssız

En Şanssız

11 Nisan 2021

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Cumhuriyet Halk Partisini Kapatabilirler mi?

15 Nisan 2021

Üslûb-u Beyân Aynıyla İnsan

15 Nisan 2021

Orucun Faydası ve Hikmetleri?

15 Nisan 2021

Halilülasyon Günlükleri 4 – Dengeler Dengesizdir

15 Nisan 2021

Evlere Hapsedilen Hayvanlar

15 Nisan 2021
Düşük Yağlı Diyet Testosteronu Azaltıyor

Düşük Yağlı Diyet Testosteronu Azaltıyor

15 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Şiir

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Spor

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU | INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap