Köşe Yazarları

Köşe Yazarları

Sıkı Don Giyen Erkeklerin Spermleri Azalıyor

401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Sıkı don giyen erkeklerin hem sperm yoğunluğunun ve hem de total sperm sayılarının boksör don giyenlere göre daha az olduğu bildirildi.Human Reproduction isimli dergide yayınlanan araştırmada boksör don giyen erkeklerde sperm yoğunluğunun yüzde 25, sperm sayısının yüzde 17 ve hareketli spermlerin de yüzde 33 fazla olduğu ortaya çıktı.

Bu azalmaya rağmen sperm sayılarının çocuk sahibi olmak için yeterli olduğu da bildiriliyor.

kasa fişiBu durumun vücuda oturan sıkı donların yumurtalıkların (testisler) hararetini artırması sonucu gerçekleştiği düşünülüyor çünkü sperm üretiminin vücut ısısı ile yakından ilişkisi var ve zaten bu yüzden de bunlar vücudun dışında yerleşmiştir.

Sıkı don giyildiği zaman yumurtalıklar birbirlerine ve karına yaklaşmaları sıcaklık artışına sebep oluyor ve yumurtalık sıcaklığındaki küçük artışlar bile sperm üretimini etkiliyor.

Araştırma Massachusetts General Hospital’ de 656 erkek üzerinde gerçekleştirildi.

FSH da etkileniyor

Araştırmada dar don giyen erkeklerin kanında FSH’ nın (folikül uyaran hormon=FSH) boksör donu tercih edenlere oranla yüzde 14 yüksek olduğu da tespit edildi.

FSH, sperm üretimini teşvik ediyor ve bu yükselişin de sıcaklık artışı sebebiyle azalan üretimi artırmakla ilişkili olduğu tahmin ediliyor.

FSH’ daki artışa rağmen sperm sayısının gene de az olması ise bu artışın yeterli olmadığı şeklinde izah ediliyor ev böle bir artış olmaması durumunda sperm sayısının daha da düşük olacağı öngörülüyor.

Testisler neden vücut dışında?

Testisler biliyorsunuz erkeklerde erkek tohum hücrelerinin, yani spermlerin yapıldığı organlardır. Halk arasında ‘er bezi’ ve ‘haya’ isimleri ile bilinir. Bir diğer adı daha vardır, bilen bilir; onu yazmıyorum.

Testisler, tıp dilinde skrotum yani testis torbası adı verilen bir torba içinde vücut dışında bulunmak zorundadır, çünkü testislerin sperm üretebilmeleri için ısının 35.5-36 arasında olması gerekir. Vücut iç ısısı 37 derece olduğundan, bu ısıda sperm üretimi de mümkün olmaz.

Kadınlarda ise durum tam tersinedir. Onlarda yumurtaların üretildiği organlar olan yumurtalıklar (overler) karın içinde, yani sıcacık bir yerde olmak zorundadır.

Bu bilgilere göre, kadın ve erkeği ayıran en önemli fark, kadınların sağlıklı ve üretken olabilmeleri için yumurtalıklarını ‘sıcak’ tutmaları gerekirken, erkeklerin tam aksine testislerini ‘soğuk’ tutmak mecburiyetinde olmalarıdır.

Yerden ısıtma da kısırlık sebebi olabilir

Kore’ de yapılan bir araştırmada, evlerinde geleneksel olarak yerden ısıtılan zeminlere oturan erkeklerin testis torbası ısısı 50 dakika süreyle oturur durumda kitap okurken ve 180 dakika süreyle oturur durumda kâğıt oynarken, zemin ısısı 15’den 50 dereceye 5’ er derece artırılarak ölçüldü.

Sonuçta, torba ısısının zemin yüzeyinin ısısından ciddi şekilde etkilendiği, zemin ısısının ideal olarak 23-33 derece arasında olması gerektiği, aksi takdirde torba ısısı ve dolayısıyla da testis ısısının sperm yapımı bozulacak şekilde yükselebileceği belirlendi.

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırma dolaylı olarak şalvar don giyen erkeklerin neden daha çok çocuk sahibi olduklarını da gösteriyor.

İKİ: Küresel ısınma gibi bölgesel ısınmanın da ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anlamış oluyoruz.

Kaynaklar:

1. https://academic.oup.com/humrep/advance-article/doi/10.1093/humrep/dey259/5066758

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/08/06/yazilar/tip-yazilari/modern-hayat/kuresel-isinam-kadar-onemli-bir-sorun-da-lokal-isinma/

Paylaş

İlişkili Yazılar

Sonraki Yazı

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

 

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.