Köşe Yazarları

Köşe Yazarları

Büyük GDO Yalanları

401
Paylaşma
5k
Görüntülenme

Bütün dünyada olduğu gibi bizde de GDO’ lu tohumları ve yiyecekleri canla başla kahramanca savunanlar var. GDO, verimi yüksektir, açlığın çaresi olacaktır, kimyasal ilaçlara ihtiyacı azaltacaktır, çevre ve insan sağlığı için emniyetlidir iddialarını peş peşe sıralıyorlar. Bunların hiçbiri doğru değildir, külliyen yalandır.

kasa fişiDünyada açlık yok, israf ve gıdaların dengesiz dağılımı var

Büyük GDO yalanlarının başında, bunların dünyadaki açlığın tek çaresi olduğu gelir. Dünyamızda açlık çeken bir kesim olduğu doğrudur ama bunun sebebi israf ve gıdaların dengesiz dağılımıdır. İsraf edilen, çöpe giden gıdalarla ikinci bir dünyayı doyurmak mümkündür.

Zengin memleketlerin insanları yiyecek bolluğu içindedirler, gereğinden fazla yemektedirler, karınları toktur ama bu aşırı ve yanlış beslenmenin getirdiği obezite, diyabet, kanser gibi kronik hastalıklarla boğuşmaktadırlar.

GDO’ lu tohum üretenlerin amacı gerçekten açlığa çare bulmak olsaydı bu tohumları fakir ülkelere bedava vermeleri beklenirdi ve

GMO starvation ile ilgili görsel sonucu

bunları bilinçli olarak kısırlaştırmazlardı.

GDO’ lu ürünler açlığın çaresi olamazlar

Dünyada açlık olsa bile bunun çaresi GDO’ lu ürünler olamaz. Açlığa çare olabilecek tohumlarda bulunması gereken özelliklerine baktığımızda bunu daha iyi anlayabiliriz:

BİR: Bu tohumlar ideal olmayan sıradan topraklarda GMO health hazards ile ilgili görsel sonucubüyüyebilmelidirler.

İKİ: Pahalı makine, kimyasal, gübre veya suya ihtiyaç olmadan yüksek kaliteli protein sağlamalıdırlar.

ÜÇ: Büyük değil küçük çiftçinin lehine üretilmiş olmalıdırlar.

DÖRT: Lisans sınırlaması olmadan kolayca ulaşılabilmeli ve ucuz olmalıdırlar.

BEŞ: Hayvanları değil insanları besleyen tahıllar için geliştirilmiş olmalıdırlar.

Bu vasıfların hiçbiri GDO’ lu ürünlerde bulunmaz ve üstelik de yaygın olarak GDO’ lu olan tohumların pamuk, soya, mısır ve kanola insan beslenmesindeki yerleri çok sınırlıdır. GDO’ lu tohumlar her toprakta büyümez, pahalı kimyasallara ve gübreye gerek vardır. Tohum tek bir şirketin tekelindedir, fiyatını istediği gibi belirler, istemediği zaman tohum satmayabilir.  Bu tohumlar kısırdır yani bir defalık ürün alınabilir, üreticilerin şirketten her sene yeniden tohum almaları gerekir.

Dünyadaki açlık ancak israfın önlenmesi ve gıdaların dengeli dağıtımı ile önlenebilir.

GDO daha verimli değildir

GDO’ lu tohumların daha verimli oldukları iddiası da palavradan ibarettir. GDO’ lu soya GMO health hazards ile ilgili görsel sonucufasulyesi üretiminin verimi konvansiyonel üretime göre yüzde 5-10 daha azdır ve bu diğer tohumlar için de geçerlidir. GDO’ lu tohumların bitkileri daha zayıftır, beslenme bozukluğu vardır ve en küçük çevresel stres ve kuraklıktan etkilenirler. Verim, GDO’ lu tohumlara göre konvansiyonel ıslah yöntemleriyle daha kolay artırılabilir.

GDO’ lu ürün kimyasalları kanserojendir, böbrekler için toksiktir

GDO’ lu ürünlerin yetişmesi için özel kimyasalların kullanılması gerekir ki bunların da tohum şirketleri tarafından satıldığını söylemeye gerek var mı bilmem.

Bu kimyasallardan glifosat insan ve hayvan hücrelerinde “DNA ve kromozom hasarı” yapar, buna maruz kalan işçilerde non-Hodgkin lenfoma riskinin diğer pestisitlere göre yüksektir. Dünya Sağlık Örgütü, tüm yabani otları öldüren glifosat’ ı muhtemel kanserojen olarak ilan etmiştir. Glifosatın, böbrek yetersizliğine yol açtığına dair de ciddi bulgular var. Bir başka önemli husus da dünyanın birçok ülkesinde birçok ot türünün glifosata direnç kazanmış olması ve yüksek dozların da işe yaramamasıdır.

Gelelim neticeye

GDO’ lu tohumlar atalık tohumlardan daha verimli olmadıkları gibi açlığa çare de değildir. GDO’ lu tohumların üretimi daha zordur, gübre ve herbisitlere ihtiyaç vardır. Birçok ot türü GDO’ lu üretimde kullanılan glifosata direnç kazanmıştır. Glifosat kanserojen ve böbrekler için toksiktir. GDO’ yu savunanlar halkın değil bu şirketlerin menfaati savunuyorlar, bunu böyle bilin. GDO’ ya her zaman hayır, hayır, hayır!

Paylaş

İlişkili Yazılar

Sonraki Yazı

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

 

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.